Mezőgazdasági hírek

A búzavetés 98 százalékával végeztek Ukrajnában

2022. május 27., péntek

A minisztérium szerint Ukrajnában a tavaszi búza vetésének 98%-a befejeződött. Az ukrán gazdálkodók tehát már majdnem befejezték a tavaszi búza 2022-es betakarítására szánt vetést, viszont az idei tavaszi vetések összesített aránya 25%-kal alacsonyabb, mint 2021 ugyanezen időpontjában – közölte a kijevi Földművelésügyi Minisztérium.

A hivatalos adatok szerint a gazdálkodók 188 600 hektár tavaszi búzát, 927 500 hektár tavaszi árpát, 4,170 millió hektár kukoricát és némi egyéb gabonát vetettek el. Az ukrán gabonakereskedők szövetsége, az UGA korábban azt közölte, hogy a tavaszi búza vetésterülete összesen 190 ezer hektár, tavaszi árpa 900 ezer hektár, kukorica pedig 3,9 millió hektár lehet.

A mezőgazdasági minisztérium nem adott 2022-es gabonatermési kilátásokat. Azt mondták, hogy a vetésterület 20%-kal csökkenhet idén az orosz csapatokkal folytatott harcok miatt számos régióban.

A szántóföldön támadta meg a traktort az orosz pilóta

A vetés nem volt egyszerű Ukrajnában, a napokban Harkov régióban (Kelet-Ukrajna) található Bohoduhiv kerületben egy orosz pilóta megtámadt egy John Deere 8335 típusú traktort és annak kezelőjét, miközben a szántóföldet művelte. A traktor az Astarta-Kiev mezőgazdasági vállalat tulajdona volt. Az Astarta-Kijevnél dolgozó operátor túlélte az esetet, de súlyosan megsérült.

Az Astarta Holding egy ukrán mezőgazdasági és ipari holdingtársaság. Fő termelőterületei a Poltava, Vinnica, Ternopil, Hmelnickij, Kharkiv, Cserkasy, Chernihiv és Zhytomyr régiókban találhatók. A társaság fő tevékenységei közé tartozik a gabona és olajos magvak előállítása, a cukorrépából történő cukorgyártás és a nyers nádcukor feldolgozása, a szójababzúzás, a tejtermelés, valamint a gabona és olajos magvak tárolása és kezelése.

A cég a földterület alapján az öt legnagyobb ukrán mezőgazdasági vállalkozás egyike, és az egyik legnagyobb ukrán cukorgyártó. Az Astarta az ország szójababtermésének 22%-át dolgozza fel – írta a Reuters. Emellett az Astarta Ukrajna legnagyobb ipari tejtermelője.

Lengyel egyszerűsítés

Lengyelország egyszerűsíteni fogja az állategészségügyi ellenőrzéseket, és felügyelőket von be, hogy növelje az ukrán gabonaexport mennyiségét a területén – közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium. Mivel Ukrajna kikötőit elzárta az orosz invázió, a legnagyobb gabonatermesztő és globális exportőr kénytelen átküldeni a szállítmányokat nyugati határán, a korlátozott vasúti kapacitásra és a kis dunai kikötőkre támaszkodva. A kereskedők és tisztviselők szerint azonban a vámeljárások és a kevés lengyel tisztviselő korlátozzák az ukrán-lengyel határátkelőhelyek kapacitását.

Forrás: agroforum.hu