Mezőgazdasági hírek

A búza dőlt meg, nem a hozamrekord

2023. július 26., szerda

Aki nem engedett a huszonegyből, és odatette rendesen a műtrágyát, a gomba- és rovarölő szereket, most elégedett lehet a hozamaival Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Többfelé a termés betárolása miatt fő a fejük a termelőknek, mivel a raktárak jó felében még mindig ott a tavalyi gabona.

A várthoz képest kevesebb hozam realizálódott Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében- írja a szon.hu, mivel tavaly az input anyagok hatalmas áremelkedése miatt a gazdák egy része visszafogta a költségeit, ami most visszaköszön. Viszont aki nem engedett a huszonegyből, és odatette rendesen a műtrágyát, a gomba- és rovarölő szereket, most elégedett lehet a hozamaival. Többfelé a termés betárolása miatt fő a fejük a termelőknek, mivel a raktárak jó felében még mindig ott a tavalyi gabona.

Vesztett minőségéből

– Kétszer is lecsapott a határunkra a jeges vihar júliusban, ami a magas technológia színvonalon megtermelt kiváló hozamainkkal arányos károkat okozott – mondta a szon.hu-nak a kiváló talajokon gazdálkodó Tiszavasvári Munka Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője. Rozgonyi Zoltán kifejtette:

– A vetőmagnak termelt őszi árpánk 41 hektár átlagában 8,8 tonnát produkált azzal együtt, hogy bár kapott szárszilárdító kezelést mégis megborította a vihar.

Számításaink szerint csak itt 6-8 százalékos betakarítási veszteséget okozva. A repcében már az első jégverés után több mint 40 százalékos kár esett, ráadásul a legjobb táblánkat másodszor is elverte. A repce hozama ezzel együtt meghaladhatja az 5 tonnát hektáronként. Őszi búzából összesen 312 hektár várt aratásra, amiből 158 hektár vetőmagnak készült. A szerdáig levágott 176 hektáron 8,9 tonna búza a fajlagos hozam. A kommersz árubúzák esetében is meghaladja a termésátlag a 8,2 tonnát. A sok esőnek tudható be, hogy éppen a nagyhozamú táblák termése csupán takarmány minőségű lett – fejezte be a biztosító kárfelmérőjét váró ügyvezető, Rozgonyi Zoltán.

Ami a talajadottságokat illeti: a szatmári táj bizonyára az ellenkező végletet jelenti. Ám a fehérgyarmati Váradi István nem elégedetlen búzatáblái idei hozamával:

– A környék településein 5-8 tonnát vágnak hektáronként a kombájnok. Sajnos, a termés minősége nem kielégítő, takarmány-, esetleg eurobúza minőséget ér csak el.

„Malmi” búzánk most nincs, annak ellenére, hogy jó volt a tavasz, szépen fejlődtek a növények, ám a júliusi esők kilúgozták a szemeket. Ami a búzaárakat illeti, olvasom, hogy felfelé mozdult Európában, ami remélem, begyűrűzik hozzánk is, mert a mostani – kompenzációs felárral együtt elérhető – 60 ezer forintos tonnánkénti árral és 6 tonnás terméssel számolva is hektáronként 360 ezer forint lehet a termelő árbevétele. Nem ok nélkül takarékoskodtunk a ráfordításokkal – számolgat Váradi István jánkmajtisi táblája szélén aratás közben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu