Mezőgazdasági hírek

A búza, a kukorica és a szójabab is drágult

2022. április 13., szerda

Emelkedtek a terményárak a tengerentúlon és kontinensünkön is. Chicagóba a búza 2 százalékkal, a kukorica 1,3 százalékkal, a szójabab 1 százalékkal, a repce pedig 0,1 százalékkal drágult. Európában a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza is plusszal zárta a keddi napot.

A búza határidős árjegyzésének emelkedését az Egyesült Államok rossz téli terméskörülményeiről szóló hírek és a globális kínálattal kapcsolatos folyamatos bizonytalanság támogatta az Ukrajna elleni Oroszország által indított támadás közepette. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) heti termésbesorolási jelentésében az őszi búza termésének 32%-át értékelték jónak vagy kiválónak. Ez megegyezik az egy héttel korábbi adattal és felülmúlja az elemzői várakozásokat.

Egyiptomban az állami gabonafelvásárló meg nem határozott mennyiségű, csak európai eredetű búza vásárlására írt ki pályázatot, ami évek óta az első korlátozás nélküli pályázat az ország részéről.

A kukorica határidős árszintje megerősödött, mivel a vetés lassú előrehaladása csökkenti annak esélyét, hogy a gazdálkodók egyre nagyobb területen álljanak át a kukoricáról más terményre. A szeptemberi határidőre a kukorica kontraktusok egyik napról a másikra új csúcsra ugrottak.

Az USDA április 10-ig arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban tervezett kukoricaterületek 2%-án végeztek a vetési munkálatokkal. Ez nem nagy változás az előző héthez képest, és elmarad az elemzői várakozásoktól – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A szójabab piacán megszilárdult az árszint, az olajpiacokat támogató globális növényiolaj-ellátások folyamatinak hatására. A malajziai pálmaolaj határidős jegyzésárai közel három hét alatt a legmagasabbra kúszotak fel, amit a szűk készletek támogattak.

Európában a malmi búza 399,25 euróba, a kukorica 334 euróba, a repce 990,25 euróba, a takarmánybúza pedig 322 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu