Mezőgazdasági hírek

A bőséges kínálat miatt csökken a búza ára

2021. március 12., péntek

Chicagóban vegyes kép alakult ki a piacon, a búza kurzusa 1,2 százalékkal csökkent, a repce 2,4 százalékkal zuhant, de a kukorica 0,8 százalékkal, a szójabab pedig 0,3 százalékkal drágult. Európában a repce a nagy előző napi árcsökkenés után magára talált, de a többi fontos agrártermék, így a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza értéke csökkent.

A szójabab kereskedésének nem adott lendületet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) jelentése, ezért nem volt érdemi elmozdulás. Igaz, nap végére enyhe pluszt hozott a kerekedés. A kurzus így is a többéves csúcs közelében jár.

A búza ára a bőséges globális kínálat és az Egyesült Államok középnyugati időjárásának javulása miatt csökkent, tovább növelve a szerdai csökkenést. A kukorica két egymást követő mínuszos nap után korrigált. Az észak-amerikai időjárás javulására vonatkozó várakozások nyomást gyakoroltak a piacokra.

“Gyűlnek a jelentések azzal kapcsolatban, miszerint a jelenlegi úgynevezett La Nina időjárási anomália gyorsabban oszlik majd el” – mondta Tobin Gorey, a Commonwealth Bank of Australia munkatársa. A La Nina anomália a megszokottnál hidegebb időt szokott hozni az egész világon.

Az USDA a hét elején emelte a kukorica és a szójabab globális készleteire vonatkozó előrejelzéseit, ezzel csökkentve a várakozásokat. A FranceAgriMer közben több mint 100 000 tonnával, 2,7 millió tonnára emelte a búza készleteire vonatkozó havi előrejelzését a 2020/21-es gazdálkodási szezon végére. Az árualapok nettó eladók voltak Chicagóban a kukorica, a szójabab, a búza piacán – közölték a kereskedők.

Európában eladói fölény alakult ki a parketteken. A malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is vesztett értékéből, a repce jelentett csak kivételt az előző napi zuhanás korrekciójával. Párizsban a malmi búza kurzusa 3 euróval a tonnánkénti 224,5 eurós szintre csökkent a májusi határidőre. Kis mértékben élénkült is a forgalom, ugyanis 28 325 üzletet kötöttek. A szeptemberi határidőre 8514 kontraktus jött létre, itt 1,5 euróval a 199,75 euró/tonnás szintig csökkent a kurzus. A kukorica 216,75 eurós/tonnás árszintje 2 eurós mínuszt jelentett. A repce 9,75 euróval egészen 519 euró/tonnáig száguldott. A takarmánybúza kereskedése is mínuszt hozott Londonban. A 75 angol pennys tonnánkénti árcsökkenés 204,6 angol fontos tonnánkénti kurzushoz vezetett.

Forrás: agroforum.hu