Mezőgazdasági hírek

8 ezer idénymunkás hiányzik a mezőgazdaságból

2019. július 16., kedd

Van azonban olyan ágazat is, amelyben dinamikusan nő az idénymunkások száma.

Csaknem nyolcezer idénymunkással kevesebb dolgozott a mezőgazdaságban az idén júniusban, mint egy évvel korábban, az idegenforgalomban viszont több mint ezerrel nőtt a számuk, és több mint tízezerrel többen élnek alkalmi munkából – írja a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján.

Kevés az idénymunkás, ez további károkat is jelenthet a gazdáknak, ha időben nem tudják betakarítani a terményeket – fotó: pixabay.com

Az idénymunka és az alkalmi munka az egyszerűsített foglalkoztatás egy-egy fajtája. A legtöbb egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó a kereskedelemben helyezkedett el, de jellemző ez a foglalkoztatási típus az építőiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is.

Alkalmi munkák esetében a nyár a domináns időszak: míg idén januárban csaknem 189 ezer alkalmi munkás dolgozott, addig júniusban már 269 ezer.

A lap az adatok alapján kiemeli, hogy a legdinamikusabban az idegenforgalmi idénymunkások száma növekszik: a turizmus folyamatos bővülése miatt az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott a számuk.

Forrás: agrotrend.hu