Mezőgazdasági hírek

50 DOLOG, AMIRŐL NEM IS GONDOLNÁD, HOGY BELERAKHATOD A KOMPOSZTBA

2021. április 19., hétfő

A “Miket tehetek a komposztba?” az egyik leggyakoribb kérdés a kezdő komposztálók körében, nem véletlenül. Szinte végtelen alapanyag közül lehet választani, ám érdemes vigyázni, mert akadnak olyan dolgok is, amelyek soha nem kerülhetnek bele a komposztálóba. Itt az ideje azonban véget vetni a bizonytalanságnak, összegyűjtöttünk ugyanis közel 50 olyan anyagot, amelyet bármikor nyugodtan bele lehet tenni a gyűjtőbe, az eredmény pedig biztosan magáért fog beszélni!

Először is, tisztázzuk, hogy komposztálás során két kategóriába sorolhatjuk a különböző anyagokat: zöld és barna, nitrogénben gazdag és szénben gazdag – írja a thespruce.com. A zöldek többnyire magas nitrogéntartalmúak, sok nedvességet tartalmaznak, gyorsan lebomlanak és hőt adnak a halomnak. Noha zöldnek nevezzük őket, gyakorlatilag minden növényi anyag ide tartozik: a kávézacc például barna színű, de nitrogénben gazdag, ezért komposztálási célból a zöldek közé tartozik.

Az alábbi zöld anyagokat adjuk a komposzthoz a siker érdekében:

• gyümölcs-és zöldséghéjak
• citrushéj
• dinnyehéj
• zacc
• tealevelek és papír teafilterek
• fonnyadt zöldségek, amiket már nem tudunk elfogyasztani
• növénymaradványok
• nem mérgező gyomok
• friss levelek
• lenyírt fű
• elhalt virágok és növények – de csak olyanok, amik nem betegek!
• hínár
• sima főtt rizs
• sima főtt tészta
• száraz kenyér
• kukoricahaj
• kukoricacső
• brokkoliszár
• gyep
• elvékonyodott termések a veteményesből
• tojáshéj
• régi, szárított fűszerek és gyógynövények, amik már elvesztették az ízüket
• vesszőből és növényekből álló ünnepi koszorú – előtte mindenképpen le kell vágni a mű elemeket és a drótokat is!
• gumók



Barnák a komposztba

A „barnák” a szénben gazdagok, ami által levegőztetést biztosítanak a komposztnak, így a szerkezete is jobb lesz. Lassabban bomlanak le, ezért célszerű annyira apróra darabolni őket, amennyire csak tudjuk. Íme, néhány barna anyag, amit bátran tegyünk a komposzthoz:

• aprított újság
• aprított irodai vagy iskolai papírok
• aprított, nem fényes levélszemét
• hullámkarton – nem fényes bevonattal
• szalma
• apróra vágott gallyak és ágak
• őszi levelek
• fenyőtoboz
• szalvéta, papírtörlő, csomagolópapír csövek
• háncs
• faforgács
• leesett madárfészek
• alom a hörcsögök alól
• dióhéj – de ne akkor, amikor zöld, hiszen az kártékony lehet a komposztnak
• használt papír kávészűrők
• préselt papír tojásdobozok, apróra tépve
• fűrészpor
• tűlevél vagy szalma
• barna papírszatyrok aprítva vagy elszakítva
• kókuszhéj a kókuszbél nélkül
• alom a csirkék alól

A kimaradt elemek

Vannak olyanok, akik aggódnak a különböző kártevők miatt, ezért inkább lemondanak a kenyér, a rizs vagy a tészta komposztálásáról. Akadnak olyan emberek is, akik például az újságokat újrahasznosítják, mintsem a halomhoz dobják – persze ezzel sincsen semmi baj, mindenki saját maga dönti el, hogy mit is szeretne beledobni a gyűjtőbe.

Észrevehetjük, hogy bizonyos elemek hiányoznak a listáról, ilyen például a hús, a tejtermékek vagy a zsír. Lényegében ezeket is komposztálhatjuk, de tartsuk észben, hogy ezekre különösen sok időt, gondot kell fordítani. A felsorolt elemek azonban biztonságosak a kertünk, na meg persze saját magunk számára, így nincs miért aggódni, ha felhasználjuk őket.

Figyeljünk az arányokra

Általában nagyjából négyszer annyi barnának kell lennie, mint zöldnek. A gyors komposztáláshoz nagyon ügyeljünk az arányokra! Ha a gyűjtőnk büdös és nedves, akkor adjunk még hozzá a barna anyagokból és csökkentsük a zöldek mennyiségét. Ha a gyűjtőedényünk tartalma nem bomlik le, akkor adjunk hozzá még néhány zöldet, forgassuk át és már meg is van oldva a probléma!

Forrás: agrarszektor.hu