Blog


6
okt

5 százalékos kamattal igényelhető az új Agrár Széchenyi Kártya

2023. október 6., péntek

A folyószámlahitel maximum 100 millió forint lehet.

Az agrárágazat gazdasági nehézségeinek enyhítésére a kormány egy új, többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya konstrukció létrehozásáról döntött; az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően most 5 százalékos nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető – közölte Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Az agrárium vállalkozóinak támogatása a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), az Agrárminisztérium (AM) és a KAVOSZ közös missziója. A kormány és a KAVOSZ együttműködésének eredményeként az új, kifejezetten az agrárszektor vállalkozóinak támogatását és az általuk fizetendő kamatterhek jelentős enyhítését célzó folyószámlahitel rekordidő alatt került bevezetésre – hangsúlyozta a közleményben Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A kiemelt támogatású konstrukcióban minden, az alapvető feltételeknek megfelelő agrárvállalkozás részesülhet, külön speciális feltételnek, kitételnek való megfelelés nélkül. A konstrukció keretében a hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség – írták.

A közlemény idézte Lóga Mátét, a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkárát, aki kiemelte, hogy “a jelenlegi nehéz, szankciók sújtotta gazdasági helyzetben és az ennek következményeként kialakult magas kamatkörnyezetben az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ rendkívül jelentős segítséget jelent a szektor szereplői számára. A kormány célja, hogy a kamattámogatott hitellel hozzájáruljon a munkahelyek megvédéséhez és az agrárvállalkozások versenyképességének növeléséhez”. Ahhoz, hogy 2024-ben a kormány helyreállítsa a gazdasági növekedést, a jól teljesítő, beruházó és fejlődő agrárvállalkozásokra is szükség van – tette hozzá az államtitkár.

Az új hitelkonstrukció legfontosabb jellemzői:

  • a kamat évi 5%,
  • a hitelhez agrár mikro-, kis- és középvállalkozások juthatnak hozzá,
  • a folyoszámlahitel maximum 100 millió forint összegű lehet
  • 1, 2 vagy 3 évre igényelhető.

Az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióra vonatkozó részletes információk, az Üzletszabályzat és az igényléshez szükséges dokumentumok elérhetőek a www.kavosz.hu oldalon – közölte a KAVOSZ.

2023. szeptember 28-án a Magyar Közlöny 138. számában jelent meg a gazdaságfejlesztési miniszter 25/2023. (IX. 28.) GFM rendelete az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében nyújtott de minimális támogatásokról szóló 39/2011. (V. 18.) VM rendelet módosításáról.

A kamattámogatás mértéke a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamat megállapításánál alapul vett1 havi BUBOR éves szinten számított százalékpontban kifejezett értéke mínusz 1 százalékpont, de legfeljebb évi 14 százalékpontnyi, emelt értékű kamattámogatás, mindaddig, amíg a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamat megállapításához alapul vett 1 havi BUBOR értéke nagyobb, mint évi 5 százalékpont. Amennyiben a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamat megállapításához alapul vett 1 havi BUBOR értéke nem nagyobb, mint évi 5 százalékpont, a kamattámogatás mértéke megegyezik a fenti számítási móddal. Kikötés, hogy az emelt mértékű kamattámogatást a maximum 100 millió forintfolyószámla hitelkerettel rendelkező mezőgazdasági vállalkozások vehetik igénybe.

Az emelt értékű kamattámogatás következtében lehet maximum 5 százalék az évi hitelkamat.