Mezőgazdasági hírek

30 milliárd forint kertészeti korszerűsítésre – október 19-től adhatók be a pályázatok

2020. szeptember 30., szerda

A minőségi, friss és hazai zöldségek előállítását, forgalmazását támogató VP2-4.1.3-20 kódszámú, „Kertészeti üzemek korszerűsítése” című felhívás október második felében nyílik.

A támogatási kérelmek két szakaszban 2020. október 19-től 2021. február 19-ig nyújthatóak be – írta meg a FruitVeb.

A támogatásra álló keretösszeg megegyezik a korábban tervezettel, vagyis 30 milliárd Ft.

Első szakasz: 2020. október 19. – 2020. november 20.

Második szakasz: 2021.január 18. –2021. február 19.

A vissza nem térítendő támogatás összege maximum 2 milliárd forint. A támogatás maximális mértéke régiónként változik (közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a; a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a). Fontos, hogy a fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott, valamint a kollektív módon végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A kiírás két célterületet jelöl meg:

  • Kertészeti termelőtevékenységet szolgáló növényházak építése, korszerűsítése: új építésű üveg- vagy fóliaborítású növényház létesítése; meglévő üveg- vagy fóliaborítású növényházak technológiai korszerűsítése; – bővítése; energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenység; megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.
  • Kertészeti termelőtevékenységet szolgáló hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és burgonyatárolók valamint a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló létesítmények létrehozása, korszerűsítése: új építése; meglévő terek bővítése; – technológiai korszerűsítése; a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló eszközök beszerzése (válogatás, tisztítás, osztályozás, csomagolás, gépei vagy gépsorai, kapcsolódó technológiai berendezései, valamint az ezekhez szükséges szoftverek); energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek; megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

Nem támogatható: ingatlan vásárlása; tehergépkocsi, pótkocsi és félpótkocsi beszerzése; mezőgazdasági erőgép és traktor beszerzése.

A pályázati anyag összeállításánál érdemes nagy hangsúlyt fektetni az energiahatékonyságra és/vagy a megújuló energia alkalmazására (16 és 14 pont), valamint a munkahely létesítésére (támogatási összeg függvényében 10 vagy 6 pont), mivel ezeket az értékelésnél kiemelten veszik figyelembe.

A pályázati felhívás és a segédletek letölthetők a témához tartozó kormányzati portálról.

Forrás: agrotrend.hu