Mezőgazdasági hírek

2021 legjobb mezőgazdasági robotjai – a World Fira rendezvény

2022. január 3., hétfő

A mezőgazdasági robotizáció fejlődése felgyorsult. Az elmúlt évben szinte nem volt olyan nap, amikor nem érkezett híradás új robotról. Korábbi cikkeinkben mi is számos fejlesztésről adtunk tájékoztatást. A különböző rendeltetésű és színvonalú robotok közötti eligazodást segíti a World FIRA (International Forum on Agricultural Robotics) rendezvény, amelyet 2016 óta évente rendeznek Toulouse-ban (Franciaország).

Az idei, 6. Word Fira rendezvényen 70 kiállító 36 gyártmánya szerepelt, amelyekkel 80 ország 1500 látogatója ismerkedett a helyszínen, illetve on-line formában. A bemutatott robotok nagy többsége gyomirtásra, állomány felmérésre, kertészeti kultúrák (zöldség, szőlő, gyümölcsös) művelésére készült, és különböző fejlettségi állapotba jutott.

Új modellek 

A több mint 200 eladott robottal (Dino, Oz, Ted) rendelkező Naio Technologies új Orio modellje vetésre és mechanikai gyomirtásra is alkalmazható. Az akkumulátorok számának függvényében a gép 8-12 órás folyamatos munkavégzésre alkalmas. A roboton két munkagépcsatlakozó szerkezet található, amelyek közül a középső 600 kg, a hátsó 300 kg terhelhetőségű. Opcióként TLT is rendelhető.

A Naïo Technologies Orio modellje

A dán Agrointelli cégnek Európában már 20 robotja üzemel. A most bemutatott Robotti LR (Long Range), 330 literes hajtóanyag-tartályának eredményeként akár 60 órás üzemeltetésre is képes. A szabványos függesztőműve lehetővé teszi szériagyártású munkagépek (vetőgép, sorközművelő kultivátor, fogasborona, permetezőgép, fűkasza stb.) használatát.

A Robotti 150D sorközművelésben

A francia Exel Industries leányvállalata az Exxact Robotics a Traxx kompakt ültetvényrobotjáthozta el a kiállításra. Az új, könnyűsúlyú robot keskeny sortávolságú szőlőkben, alacsony talajterheléssel képes dolgozni. Jól megválasztott munkagépparkjával minőségi talajművelésre és precíziós permetezésre alkalmazható. Konstrukciója az ergonómiai követelményeket jól kielégíti, kezelését egyszerűvé teszi.

Traxx ültetvényrobot

Az elektromos hajtású Lely Exos robot éjjel-nappal képes a friss takarmányt levágni, összegyűjteni és a tehenek elé teríteni. Ez a technológia 10-20%-kal nagyobb takarmányértékkel rendelkezik, mint a hagyományos kaszálás, begyűjtés, tárolás és etetés. Az Exos prototípusát beillesztették a cég Vector etetési rendszerébe.

Lely Exos robot takarmány-kijuttatás közben

A Word Fira nyertesei

A kiállítás keretében hirdették ki a FIRA és a Future Farming magazin pályázatának eredményeit. A nemzetközi zsűri több kategória díjait osztotta ki.

Vermeer Bale Hawk bálagyűjtő robot

Forrás: agroforum.hu