Mezőgazdasági hírek

12 kertészeti robot, amire érdemes odafigyelni

2022. július 20., szerda

Vajon képes-e nélkülözni az iparág körülbelül száz kertész szakember jelenlétét? Ez volt a téma a múlt héten Hollandiában megrendezett RoboCrops rendezvény első napján. Az alaphangot egy robotfejlesztéssel foglalkozó nap alapozta meg. A rendezvényre tizenkét vállalatot hívtak meg, hogy azok bemutathassák a legújabb fejlesztéseiket. Íme, tizenkét kertészeti robot-megoldás, amelyekre érdemes odafigyelni.

A drónoktól az adatgyűjtésig az AgriData Innovations segítségével

Az AgriData Innovations képviselője, William Simmonds nyitotta meg a bemutatók sorát. Elmondta, hogy a cégük az elmúlt években áttért a drónokról az adatgyűjtésre, és jelenleg amennyire csak lehet, távol tartja magát a gépesítés kérdésétől. Ehhez az ADI a már meglévő technológiákra támaszkodik, így például a drónokra vagy az üvegházakban alkalmazott permetező gépekre.

– Az ADI olyan integrált, adatvezérelt megoldást kínál, amely lehetővé teszi a termesztők számára, hogy a növényeiket nagy területen monitorozzák – magyarázta Simmonds. –  Adatokat gyűjtünk, elemezzük és feldolgozzuk az információkat, és hasznos tanácsokkal látjuk el a termesztőket és a termesztésirányítókat.

AI vezérlés a Crop Controllerrel

A Blue Radix munkatársa, Ronald Hoek jelenleg a világ nyolc országában dolgozik a Crop Controller nevű, mesterséges intelligencián alapuló technikával. A Blue Radix a termesztési adatok inputját intelligens algoritmusokkal kombinálja, amelyek segítségével az adatokból előrejelzési modelleket és az önálló klímavezérléshez szükséges változtatásokat lehet kialakítani.

Ebben a Crop Controller szolgáltatás segít a termesztőknek az egyedi termesztési stratégiák megvalósításában és a műveletek skálázásában az algoritmusok segítségével.

Koktélparadicsom a tortán

Edwin Vanlaerhoven a Certhonból. Edwin a Certhon Harvest Robotról beszélt. A Certhon jelenleg a japán Densóval dolgozik együtt a robot továbbfejlesztésén, amellyel 2022 őszén új üvegházas teszteket fognak végezni.

A robot piaci bevezetése 2023-ra várható. A robot képes biztonságosan együtt dolgozni az emberekkel, és a tervek szerint a koktélparadicsom betakarításának 40-80%-át veszi majd át.

Az amszterdami GreenTech kiállításon a Certhon egy csemege paradicsomok betakarítására kifejlesztett komplett robotkoncepciót is be fog mutatni.

Oda-vissza repülő drónok

A Corvus Drones képviselője, Frans-Peter Dechering nem tartott drónos bemutatót (” unalmas lenne, hiszen csak oda-vissza repül”), hanem az adatgyűjtésre helyezte a hangsúlyt. A drón 2022 februárja óta repked a Gitzels növénytermesztő cég üvegházaiban. A Corvus Drones azt a célt tűzte ki maga elé, hogy idén 20, jövőre 100 ügyfelet szerezzen, de már az 1000 ügyfélre vonatkozó határidőt is meghatározták.

Adatok és elemzések

A HortiKey munkatársa, Andreas Hofland a Plantalyzerről beszélt. A Plantalyzer adatokat gyűjt a termesztők számára az üvegházban. Ezek az adatok felhasználhatók a betakarítás előrejelzésére. A hallgatóság azon kérdésére, hogy a HortiKey vajon tovább is vizsgálódik-e már, Andreas elárulta, hogy jelenleg az üvegházi kártevőkre és betegségekre vonatkozó adatok gyűjtésén is dolgoznak.

Őszinteség és paradicsom

Az inaho Europe munkatársa, Kaede Morita a cég által forgalmazott paradicsomszüretelő robotról beszélt. Kaede azzal is elismerést vívott ki, hogy megmutatta, néha a robot is hibázik a paradicsom betakarításakor. A robot, amelyet tavaly a Tomatoworldön lehetett látni, április óta dolgozik egy holland termesztő üvegházában.

Adatokkal folyamatosan elárasztva

Ton van Dijk, a LetsGrow.com munkatársa első körben visszarepítette a közönséget abba az időbe, amikor húsz évvel ezelőtt még ő is termesztő volt. Ton megmutatta, hogy azóta sok minden változott, ugyanakkor mégsem. A termesztőket még mindig elárasztják az adatok. A LetsGrow.com segíteni akar a gazdálkodóknak az adatok megértésében. Ehhez pedig elengedhetetlen az adatvizualizáció.

– A LetsGrow.com világszerte megoldásokat kínál a növénytermesztőknek, a növénytermesztési tanácsadóknak és a beszállítóknak azzal, hogy betekintést nyújt a termesztési adatokba és az üvegházban uralkodó aktuális helyzetbe. – magyarázta Ton van Dijk. – Az üvegházból rendelkezésre álló adatokat kielemezzük és kombináljuk a növény-fiziológiai modellekkel, a szántóföldön szerzett ismeretekkel és tapasztalatokkal”

Példának okáért tavaly a LetsGrow.com összefogott a SenseNL-lel, a vezeték nélküli, szubsztrátfüggetlen CARA MET szenzor gyártójával. Korábban a LetsGrow.com már integrált olyan eszközöket, mint amilyen a Google Glass, az intelligens műszerfalába, és kifejlesztette a vizuális adattámogatást; a LetsGrow livestreamet.

PATS-X vagy PATS-C?

Bram Tijmons, a PATS Indoor Drone Innovations munkatársa a PATS-C elnevezésű rendszerről beszélt, amely valós időben észleli a repülő kártevőket, így például a molyokat az üvegházban, valamint a PATS-X-ről, amely már az első naptól kezdve észleli a rovarinváziót. A PATS képalkotó és mesterséges intelligencia segítségével észleli a kártevőket, majd kisebb drónokkal veszi fel velük a harcot: Bram akciófelvételeket is mutatott, amelyeken a drón még egy magas dróton termesztett paradicsom esetében is képes a levegőből összeszedni a molyokat.

A PATS tavaly nyert egy állami támogatást. A támogatásból a technológia első kereskedelmi modelljének nagyüzemi forgalomba hozatalát tervezik megvalósítani.

Lépcsőfok

Thomas Hoeterickx, a Priva Kompano / Octinion munkatársa bejelentette, hogy a GreenTech-en a két vállalat új név alatt egyesül, miután tavaly már összevonták a robotokkal kapcsolatos tevékenységüket.

Az Octinion a Lumion-UV-C robotban látja a megoldást arra, hogy a növénytermesztők megismerkedjenek az üvegházi autonóm vezetési rendszerekkel. Ez egy ugródeszka a jövőben megjelenő újabb robotok felé. A cég olyan mobilitási megoldást kínál, amelyre más robotalkalmazásokat is fel lehet helyezni a többi partner számára.

Az új legjobb barátom

Jasper van der Auweraert, Sobolt/Plantfellow. A Plantfellow az a kertészeti márkanév, amellyel a rotterdami székhelyű mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat a nyilvánosság elé lép. A Plantfellow a ScoutCam-et kínálja a kártevők digitális felderítéséhez, valamint az AutoPheno-t, egy fenotípus-meghatározó eszközt, amely a termesztők fenotípus-meghatározási munkájának 90%-át hivatott átvenni, a felmerülő költségek 20%-áért, jelezte Jasper.

A ScoutCam egy digitális felderítési módszer a kártevőnyomás meghatározására. – Így gyorsabban észrevehető a kártevők populációjának növekedése az üvegházban, és megelőzhető a gazdasági kár. Figyeljük a kártevők fejlődését az alkalmazás segítségével, és célzottan lépjünk fel ellenük – mondta. – A ScoutCam automatikusan számolja és elemzi a csapdákat és a jelzőlemezeket. A ScoutCam kamerái pontosabbak, mint az emberi szem. Az alkalmazásban beállíthatja a riasztási szabványokat, a ScoutCam pedig elvégzi a további munkát. A mesterséges intelligencia és a felhasználóbarát műszerfal használatával Ön mint termelő gyorsabb és jobb rálátást és átfogóbb képet kap.

Tiszta lappal indulunk

Harry Schonewille, a VDL ETG Projects munkatársa a VDL CropTeq levélvágó robotjáról mesélt. Elmondta, a cél az, hogy a robotot 2022 végére kereskedelmi forgalomba hozzák uborkatermesztésben való felhasználásra. Peter Jens, a szakmai nap elnökének kérdésére azt is elárulta, hogy a VDL, amely egy igen nagy, nem csak a kertészetben tevékenykedő vállalat, nem habozik más cégeket vásárolni vagy beruházásokba invesztálni a céljai elérése érdekében.

Betakarítás utáni minőség

Harm van Adrichem a Gearbox Innovations-tól röviden bemutatta a hallgatóságnak a vállalata által kínált négy termékcsaládot. A közös nevező: a minőség-ellenőrzés.

A GearStation például mesterséges intelligenciát és a legújabb képalkotási technológiákat alkalmazva kezeli a gyümölcsök, zöldségek és virágok inline minőség-ellenőrzését és osztályozását, akár csomagolva, akár egyesével, akár ládákban.

Hasonló, de más célú konfiguráció a GearStation Crate Inspector; az üres, újrafelhasználható szállítóeszközök pontos és következetes minőség-ellenőrzése szerves maradékanyagok, matricák, sérülések, szennyeződések stb. szempontjából.

Forrás: agroforum.hu