Mezőgazdasági hírek

10 éves csúcson az élelmiszerárak

2021. november 5., péntek

Októberben immár harmadik egymást követő hónapban emelkedtek az élelmiszerek világpiaci árai, és ezzel 10 éves csúcsot értek el. A drágulást leginkább a gabonafélék és a növényi olajok árának növekedése befolyásolta – közölte csütörtökön az ENSZ élelmezésügyi hivatala.

Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) élelmiszerár-indexe, amely a globálisan leginkább forgalmazott élelmiszerárucikkek nemzetközi árait követi nyomon, a múlt hónapban 133,2 ponton állt a szeptemberi felülvizsgált 129,2 ponthoz képest.Az októberi érték 2011 júliusa óta a legmagasabb. Éves összehasonlításban az index októberben 31,3%-kal emelkedett.

A mezőgazdasági termékek árai az elmúlt évben meredeken emelkedtek, melynek háttérebén a kihívásokkal teli betakarítási időszak és megnövekedett kereslet áll.

A FAO gabonaárindexe októberben 3,2%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest. Ezt a búza árának 5%-os megugrása vezette, amely az ötödik egymást követő hónapban emelkedett, és 2012 novembere óta a legmagasabb szintet érte el – közölte a FAO.“A világpiacokon a főbb exportőrök, különösen Kanada, Oroszország és az Egyesült Államok kisebb terménymennyiséggel szerepelnek a világpiacon, így a kínálat visszaesése továbbra is felfelé nyomta az árakat.” – mondta a FAO a búzáról.

A növényi olaj világpiaci ára 9,6%-kal ugrott az előző hónapban, és rekordmagasra emelkedett, amit a pálmaolaj árának további erősödése okozott, mivel a malajziai munkaerőhiány egész évben akadályozta a termelést – közölte a FAO.

Ezzel szemben a cukor világpiaci ára 1,8%-kal csökkent októberben, véget vetve a hat hónapja tartó emelkedésnek.A FAO felülvizsgálta a 2021-es globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését, és 2,793 milliárd tonnára becsüli az egy hónappal ezelőtt közzé adott 2,800 milliárd tonnás adathoz képest.

A csökkenés oka, hogy főként Irán, Törökország és az Egyesült Államok búzatermése elmarad a várttól.

A FAO szerint a világ várható gabonatermelése még mindig rekord mennyiséget ér el, de így is elmarad a tervezett kereslettől, ami az előrejelzett gabonakészletek csökkenéséhez vezet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu