Mezőgazdasági hírek

Veszélyben az őszi vetések! Sürgősen esőre lenne szükség

2019. március 15., péntek

Az egyre súlyosabb csapadékhiány előre láthatólag ezen a héten sem enyhül, bár több időjárási front is átvonul majd az ország felett. A talaj egyre szárazabb, az őszi vetéseknek óriási szüksége lenne az esőre, a csapadék hiánya pedig a tápanyagpótlás munkálatait is akadályozza.

 

Az előző héten is folytatódott a száraz idő: bár a hét elején és a hét végén többfelé hullott eső, annak mennyisége összességében csak néhol érte el az 5 millimétert. A maximumok jóval az átlag fölött, többnyire 15 fok körül alakultak, csütörtökön volt a legmelegebb idő, akkor jellemzően 17 és 23 fok között alakult a legmagasabb hőmérséklet. Szeles volt az idő, gyakran fújt erős, egyes napokon pedig viharos erejű szél – írja a met.hu.

A talaj fölső rétege ebben az enyhe, szeles időben tovább száradt, és a felső 20 centiméteres réteg nedvességtartalma sokfelé a kritikus 40 százalék alá csökkent. Kicsit lejjebb még van nedvesség a talajban, de az 50 centiméternél mélyebb réteg sokfelé szintén száraz, mert ősz óta nem tudott nedvességgel feltöltődni. Többnyire 30-100 milliméter csapadék hiányzik a talajból.

Egyre több növényünknél kezdődik el a vegetációs időszak. Az enyhe időben az őszi vetések is fejlődésnek indultak, de nagy szükségük lenne a csapadékra. A száraz, szeles időben gyakoriak a vegetációs tüzek, és a következő napokban ezekhez a tüzekhez az időjárási feltételek továbbra is nagyrészt adottak lesznek.

A most következő héten marad a változékony, gyakran szeles időjárás, de a hőmérséklet több fokkal visszaesik az elmúlt heti értékekhez képest. Ismét több időjárási front vonul át fölöttünk, de komolyabb csapadék ezekből sem valószínű. A hét első felében főként szerdán lehetnek kisebb esők, záporok, majd pénteken és szombaton elsősorban az ország északi felén eshet előreláthatóan 5-10 milliméter közötti csapadék. Összességében a talaj nedvességtartalma az északnyugati területek kivételével csökkenni fog.

Élénk széllökések a héten minden nap várhatók, de szerda kivételével többfelé erős, szombaton és vasárnap viharos szélre is számítani lehet. Éjszakánként sokfelé visszatérnek a fagyok, a leghidegebbnek a szerda hajnal ígérkezik, amikor északon, északkeleten mínusz 5 fokig hűlhet a levegő. Kedden 10, majd a hét közepén jellemzően 6 és 13 fok közé melegszik az idő, ami megfelel az ilyenkor megszokott átlagnak. Szombattól ismét melegedés kezdődik, megszűnnek az éjszakai fagyok, és visszatérnek a 15 fok fölötti maximum hőmérsékletek. A nappalok továbbra is rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 24 percet.

Forrás: agrarszektor.hu