Mezőgazdasági hírek

Vegyes hangulatban mennek hosszú hétvégére a gabonakereskedők

2020. február 19., szerda

A búza ára 0,1 százalékkal emelkedett, a kukorica ára 0,1 százalékkal csökkent, miközben a szójabab kurzusa is 0,4 százalékkal került lejjebb Chicagóban. Európában a malmi és a takarmány búza és a repce is drágult, azonban kukorica ára nem változott.

A nap elején sokan arra számítottak, hogy Kína hamarosan élénken növeli majd szójabab-vásárlásait, de később mégis az eladók kerültek fölénybe az agárpiacon. Az egy tonnának megfelelő mennyiség 328,07 dolláros szintig csökkent, pedig korábban a 330,37 dollárnak megfelelő szinten is kötöttek üzletet.

“Jelenleg a koronavírus miatt van fennakadás a kereskedelemben, de várható, hogy ázsiai ország visszatér a piacra és teljesíti a kötelezettségvállalásait, amelyekről a kereskedelmi megállapodásban egyeztek meg az érintett felek” – mondta egy magát megnevezni nem akaró szingapúri gabonakereskedő a Thomson Reuters hírügynökségnek.

A koronavírus hatásai miatt az Egyesült Államok Kínába irányuló szójabab-exportja tíz hónapos mélypontra került, pedig az amerikai termékeknek a legfontosabb piaca az ázsiai ország. Csupán 69 ezer tonna szójababot vásároltak a kínai importőrök a február 6-án zárult hét napos időszakban. Ennél alacsonyabb 67,1 ezer tonna a 2019. április 18-án zárult hét napos időszakban volt utoljára.

Kína egyébként további 5090 embert diagnosztizált koronavírussal. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság 121 halálos áldozatról és további 5090 betegről tájékoztatta a világot. Valamint meghalt az első japán koronavírussal fertőzött beteg is. Ez a harmadik haláleset Kínán kívül és a történet érdekessége, hogy a 80 év feletti japán hölgy nem is járt Kínában, így ő Japánban kaphatta el a fertőzést – állapította meg az Equilor Befektetési Zrt.

A kereskedésben egyébként most hosszú hétvége következik az amerikai piacokon. Hétfőn az Elnökök napja miatt az árutőzsde mellett mind a kötvény-, mind a részvénypiacok zárva tartanak majd.

A búza ára alapvetően a globális készletadatok miatt emelkedett enyhén.

A párizsi árutőzsdén 1,25 euróval 194 euróra drágult a malmi búza, míg a takarmány búza 55 eurócenttel 150,55 euróra. A repce ára 0,25 euróval 399,5 euróra ment fel tonnánként. A kukorica kurzusa 168,25 euró/tonnás áron stagnált.

Forrás: agroforum.hu