Mezőgazdasági hírek

Változások várhatóak az adózási rendszerben

2019. december 2., hétfő

Már részletes vita szakaszba került az egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról szóló tervezet.

A javaslat érinti többek között az ÁFA törvényt, melynek rámutat, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó alanyának –az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény 2020. január 1. napjával történő hatályon kívül helyezése következtében keletkező adóalanyiságához kapcsolódóan –2020. január 15. napjáig kell teljesíteni az Art. 16. § (2) bekezdése szerinti nyilatkozattételi kötelezettségét. Az egyszerűsített vállalkozói adó 2020. január 1-jétől történő megszűnésével összefüggésben több adótörvény is módosul – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A számlázást érintően több intézkedés is húzódik a gazdaságfehérítő és az adóadminisztrációt egyszerűsítő megoldásokhoz szükséges rendelkezések hátterében: a számlakibocsátásra vonatkozó határidő 8 napra csökkenne az eddigi 15-ről, a számla szintű adatszolgáltatás pedig 2020. július 1-től már nem csak a 100.000 Ft-ot elérő (és meghaladó), belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére belföldön teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról szóló áthárított adót tartalmazó számlákat érintené, hanem az ez alattiakat is.

A jövedéki törvény is módosulni fog: az alkoholt tartalmazó étrend-kiegészítők előállítási, forgalmazási szabályai egyszerűsödnek a zárjegy-kötelezettség megszűnése, valamint az adózott alkoholból adóraktáron kívül előállíthatóvá válás által. Ezen kívül az uniós KN kódok változása miatt harmonizációs céllal 2020. január 1-el módosulnak a „párlat” jövedéki definícióban megadott kódok.

Fontos egyszerűsítés következik a társasági adó feltöltési kötelezettség megszűnése révén is, melyet még 2019. július 24-én helyeztek hatályon kívül a Tao. törvényben.

Ennek értelmében annak a gazdálkodónak, akinek a 2018-as árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, decemberben nem kell az adóelőleget kiegészítenie, tehát nem lesz a feltöltési kötelezettséghez kapcsolódóan bevallási kötelezettsége sem, az utolsó adóelőleg-fizetési határidő pedig kitolódik: általános esetben január 20-ra. Feltöltési kötelezettség hiányában azonban ebből sajnos már nem lehet majd felajánlást tenni sem.

Annak érdekében azonban, hogy a gazdálkodók felajánlást tehessenek (látvány-csapatsport szervezetek és filmalkotások részére) és jóváírást kapjanak, önkéntes alapon teljesíthetik a feltöltést, és ennek meghatározott részéről –természetesen- rendelkezhetnek is.

A továbbiakban tehát a felajánlás három komponenséből az adóelőleg és az éves adó terhére történő felajánlás marad meg azzal, hogy 2020-tól növekszik az első komponens (adóelőleg) felajánlható maximuma az eddigi 50%-ról 80%-ra.

A jelenlegi rendszerhez kapcsolódóan a NAV útmutatója szolgál segítségül.

A részletekről a tervezetből tájékozódhatnak.

Forrás: agrotrend.hu