Mezőgazdasági hírek

élelmiszeripari

Új támogatáshoz jutnak hamarosan az élelmiszeripari üzemek

2024. január 4., csütörtök

2024. év elejétől megkezdődik az új Közös Agrárpolitika keretében megjelenő agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek meghirdetése, amelynek 69 kiírásból álló menetrendje már tavaly elérhetővé vált.

Élelmiszeripari támogatás: tavasszal új beruházásokra lehet pályázni

2024 márciusában érkezik az egyik első beruházási jellegű pályázat az „Élelmiszeripari üzemek fejlesztésének támogatása”, amelynek célja a a mezőgazdasági termékek értéknövelését és a piacra jutást elősegítő, technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása, az élelmiszer-feldolgozás vállalati hatékonyságának növelése, kiemelten a mezőgazdasági termékek értéknövelésével összefüggő, erőforrás- és energiahatékonyságot célzó fejlesztések támogatása.

A pályázaton a KAP Stratégiai Terv szerint indulhatnak természetes és jogi személyek, a forrást pedig zöld célok megvalósulását szolgáló építmény építésére, fejlesztésére, korszerűsítésre,új gépek és eszközök, technológiák vásárlására, meglévő gépek, eszközök korszerűsítésére, illetve általános költségekre (pl. műszaki ellenőzés díja) használhatják fel.

étolaj

Az alaptámogatás intenzitása a jogosult költségek minimum 50%-a, de legfeljebb 80%-a.

A korábbi ÉLIP kiírásokhoz hasonló felhívás részletei (pl. a jogosultsági feltételek és a pályázat célterületei,intenzitása) változhatnak.

A korábbi felhíváson a TEÁOR 10 és 11 besorolás szerinti tevékenységekhez kapcsolódó, élelmiszeripari feldolgozást szolgáló projektek voltak támogathatóak, kivéve a TEÁOR 1020 (halfeldolgozás és tartósítás), és TEÁOR 109 (takarmánygyártás) alá tartozó tevékenységek.

Azoknak akik építési tevékenységet is szeretnének megvalósítani (pl. meglévő feldolgozó korszerűsítése) érdemes időben kezdeni a tervezést.

A menetrendben több élelmiszer ellátási lánccal kapcsolatos kiírás várható:

Élelmiszeripari üzemek fejlesztésének támogatása

– EU-s minőségrendszerek létrehozásának támogatása

– Minőségbiztosítási és irányítási rendszerekhez történő csatlakozás támogatása

– Rövid Ellátási Láncok fejlesztése

– Működő minőségrendszerhez történő csatlakozás támogatása

Amennyiben érdekli a pályázati lehetőség, kezdje meg velünk időben a pályázatra való felkészülést!