Mezőgazdasági hírek

Tudnivalók szarvasmarha-, juh- és kecsketartóknak az egységes támogatási kérelemről

2023. május 3., szerda

A Nébih felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy az április 20-án megkezdődött kérelmezési időszakban az Egységes Kérelem felületén az állategyedek adatai az ENAR-ba bejelentettek szerint szerepelnek.

Fontos tehát, hogy a hibás adatok javítása az ENAR rendszerben még az Egységes Kérelem benyújtását megelőzően történjen meg. Ennek részleteiről, valamint a helyesbítés lehetséges eseteiről és menetéről, továbbá a szükséges bizonylatokról is hasznos információkkal szolgál a hivatal.

Az idei évtől a rendelkezésre álló adatok alapján a Magyar Államkincstár rendszere az Egységes Kérelem felületen felmutatja azokat az állategyedeket, amelyek – az adott gazdálkodó vonatkozásában – megfelelhetnek az állatalapú jogcím jogosultági feltételeinek.

Szükség esetén az adatok helyesbítésére (a kérelmező jelzése alapján) az alábbi esetekben kerülhet sor:

• a kérelmező papíralapú ENAR bejelentése még nem került be az adatbázisba (a bizonylatot az ügyfél még nem küldte be, vagy még feldolgozás alatt áll a beküldött bizonylat), valamint

• ha a bejelentés már bekerült az adatbázisba, de abban esetleg téves adat szerepelt.

Az adatmódosításról kiemelten fontos tudni:

• A helyesbítéseket az Egységes Kérelem benyújtása előtt érdemes rendezni, ugyanis a téves ENAR adat helyesbítését a Magyar Államkincstár csak akkor fogja figyelembe venni, ha a helyesbítő bejelentés az adat bejelentésére vonatkozó jogszabályi határidőn belül történik meg (pl. borjú bejelentése a jelölést követő 7. napig).

• A szokásos ENAR bejelentést a megfelelő bizonylaton mindenképpen be kell adni, ugyanis az Egységes Kérelem felületén jelzett helyesbítési szándék alapján nem történik automatikus adatmódosítás az ENAR rendszerben.

• Szarvasmarhák körzetbe sorolt tenyészetben tartása esetén az ENAR-bejelentést a körzeti kapcsolattartónak kell megtennie.

• Juh és kecske esetén a jelöléshez kötődő adatmódosításhoz a területi felelős (instruktor) segítségét kell kérni. A mozgásadatok módosítását önállóan is be lehet jelenteni az ENAR rendszerbe.

Azok az állattartók, akik nem tudják, hogy jelenleg ki a körzeti kapcsolattartójuk vagy területi felelősük, valamint akiknek a témát érintő bármilyen egyéb kérdése adódik, forduljanak a Nébih Ügyfélszolgálatához a 06-1-336-9050 telefonszámon, illetve az enarufsz@nebih.gov.hu email címen!

További hasznos információk (az adathelyesbítés lehetséges eseteiről, annak menetéről, valamint az arra szolgáló bizonylatokról) elérhetőek a Nébih ENAR aloldalán.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu