Mezőgazdasági hírek

Továbbra is alacsony Lengyelországban az alma felvásárlási ára

2022. október 21., péntek

Lengyel források szerint 28-29 Ft/kg körül van az alma felvásárlási ára a helyi feldolgozóüzemekben.

A lengyel almapiacon az előző hét sem hozott számottevő változásokat, továbbra is 0,33-0,34 PLN/kg (28-29 Ft/kg) közötti felvásárlási árakkal találkozhatnak a termelők a feldolgozóüzemeknél, és a köztes felvásárlók is csak elvétve fizetnek 0,35-0,36 PLN/kg (30-31 Ft/kg) árat az ültetvényben – írja a FruitVeb. A legjobb ára még a pürének való Szampionnak van, ami 0,4-0,42 PLN (34-36 Ft/kg) környékén vesznek át, de a megemelkedett munkaerő-költségeket figyelembe véve ez sem számít bomba üzletnek. Néhány helyen a gazdák elégedetlensége tettekben fejeződött ki, például a Lengyelország délkeleti részén elhelyezkedő Szentkereszt vajdasági (Świętokrzyskie) Agrárkamara intervenciós ár bevezetésének lehetőségéről érdeklődött a mezőgazdasági minisztériumnál. A Minisztérium válaszleveléből idézünk:

„A 2022. évi belföldi almatermés a Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzése szerint jóval nagyobb lesz a 2020-as és 2021-es években betakarított mennyiségnél, jelenleg 4,2 millió tonna körüli volumennel lehet számolni.

Ilyen hatalmas kínálat komoly piaci zavarokat okozhat a hazai piacon, többek között az ipari és az étkezési alma felvásárlási árának drasztikus csökkenését eredményezheti. Hangsúlyozandó, hogy a lengyel almatermés 50-70%-a feldolgozásra kerül, főleg almalésűrítmény (AJC) és almalé (NFC) készül belőle, amelynek nagy része exportra kerül. Ezért az almapiaci helyzet nagy mértékben függ attól, hogy milyen viszonyok uralkodnak a feldolgozott termékek uniós- és világpiacán.

A Mezőgazdasági és Élelmiszer-gazdasági Kutatóintézet adatai szerint idén augusztus elejétől kezdve az ipari feldolgozásra kerülő alma átvételi ára 0,35-0,44 PLN/kg EXW (30-38 Ft/kg) között alakult, ami jóval magasabb, mint a 2021-es év azonos időszakában regisztrált 0,31-0,37 PLN/kg (26-32 Ft/kg) közötti EXW ár.

Az átvevőpontok vagy feldolgozóüzemek üzleti működését illetően fontos hangsúlyozni, hogy a lengyel állami hatóságok nem vesznek részt a mezőgazdasági termékek árának meghatározásában. Mindazonáltal a Mezőgazdasági Minisztérium folyamatos párbeszédet folytat mind a termelőkkel, mind a feldolgozókkal, a gyümölcskereskedelemben az árak kialakításának mechanizmusairól, és erőfeszítéseket tesz e piaci szereplők kapcsolatainak javítására. “

A minisztérium azt is bejelentette, hogy évek óta ösztönzi a zöldség- és gyümölcstermelőket a termelői szervezetek (TÉSZ-ek) létrehozására, amelyek erős piaci szereplőként pozitív hatással vannak a gyümölcs- és zöldségtermelők jövedelmi szintjére (mind a szervezetekhez kapcsolódó, mind a szervezeteken kívüli termelők esetében).

Forrás: agrotrend.hu