Csupán 18 üveg készült belőle, így igazi ritkaságnak számít.
Negyvenezer dollárt, vagyis több mint 11 millió forintot kérnek egy üveg 2008-as Royal Tokaji Essenciáért – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
Az Fortune magazin szerint ezzel a magyar bor a legdrágább az egész világon – fotó: 123rf
Az újság részletes cikkben foglalkozik azzal, hogyan a tokaji bor miért kerül ilyen sokba.
Egy üveg Essencia előállításához több mint 180 kilogramm szőlő szükséges, amelyeket ráadásul kifejezetten hosszú ideig kell érlelni, ráadásul minden szőlőszemet kézzel szednek le.
Ennek köszönhetően mindössze 18 üveggel készült belőle, ami már elég lehet arra, hogy felkeltse a legmegszállottabb borgyűjtők figyelmét.
A nyilatkozó borszakértő szerint 2008 szüret szempontjából kimagaslóan erős év volt, és ez a fajta bor olyan, ami még 100 évnél is tovább is eláll.
Az Essencia viszont annyiban különbözik a többi aszútól, hogy teljes egészében aszú szőlőből készül, nem kevernek hozzá másmilyen bort, hogy kicsit higítsanak az édességén. Az írás az is kiderül, hogy az első 11 milliós Royal Tokajit már meg is vásárolta valaki Sanghajban.