Mezőgazdasági hírek

Több mint százezer tyúkot vágtak le a madárinfluenza-járvány miatt

2022. február 18., péntek

A spanyol hatóságok több mint 130 000 tyúkot vágattak le, miután Kasztília és Leon tartományok északi régiójában egy intenzív gazdálkodási területen madárinfluenza-járványt észleltek – közölték helyi tisztviselők.

Egy ipari rakodógéppel ezerszámra szedték ki a csirketetemeket, és egy nyitott tetejű teherautóba dobták őket, amely a farmon kívüli égési helyre szállította azokat – közölte a Greenpeace. “A továbbra is elszigetelt farmon megtették a megfelelő intézkedéseket a levágásra és az összes állat maradványainak ártalmatlanítására” – áll a helyi állatorvosok egyesületének közleményében.

A hatóságok 10 kilométeres zárlatot rendeltek el a farm körül, amely közvetlenül a Valladolid tartománybeli Iscar falu mellett fekszik, nagyjából 130 kilométerre északnyugatra Madridtól, de azt közölték, hogy emberekre ártalmas veszély nem fenyegetett. “Az emberekre való átterjedés lehetősége rendkívül ritka, és ezért nem aggaszt bennünket” – mondta Carlos Fernandez Carriedo, Kasztília és León regionális kormányának szóvivője.Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Szerbiában jelentették a vadon élő vándormadarak által gyakran háziállatokra terjesztett vírus kitörését a közelmúltban – számolt be a Reuters. A madridi mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Spanyolországban öt kisebb járványkitörést észleltek a gazdaságokban és egy tucatnyit a vadon élő populációkban.

A spanyol állatorvosok egyesületének szóvivője szerint nem meglepő, hogy a vírus Spanyolországba is eljutott, mivel az Ibériai-félsziget számos vándorló madár útvonalába esik.

A Greenpeace azonban azt közölte, hogy az ipari mezőgazdasági munkavégzés felerősíti a betegség terjedésének kockázatát, ami egy folyamatos vitát gerjeszt Spanyolországban az intenzív gazdálkodás össztársadalmi költségeiről. “Sürgősen véget kell vetni ennek a pusztító modellnek, amely veszélyezteti a bolygó és az emberek egészségét” – áll a környezetvédő szervezet közleményében.

Forrás: agroforum.hu