Mezőgazdasági hírek

Súlyos lemaradás: még mindig nem csövesedik az amerikai kukorica

2019. augusztus 21., szerda

Egy augusztus 8-i jelentés szerint az USA-beli kukoricaállományok háromnegyede még mindig csak a nővirágzás állapotában volt, mindössze 25 százalékuk lépett át a tejesérés fázisába. Az ötéves átlag szerint ilyenkor már az állományok kétharmada a generatív szakaszban található – tudósít a farms.com. Óriási tehát a lemaradás.

Az agrarszektor.hu többször is beszámolt róla, hogy az idei kukoricavetés történelmi lassúsággal zajlott az USA-ban a tavaszi áradások miatt, ezért nem is csoda, ha most az állományok fejlettsége messze az ötéves átlag alatt van: csak minden negyedik kukoricalépett át a csőképzés generatív fázisába. A fejlettséget tekintve 1986 óta ez az ötödik legrosszabb év a kukorica számára az USA-ban.

A piac sokáig semmit nem reagált a helyzetre, aminek egyik oka, hogy a világ többi részén nem szembesültek a termelők ilyen nehézségekkel (Brazília várhatóan 23 százalékkal szárnyalja túl a tavalyi eredményét), másrészt nagyok a készletek az USA-ban, amin a Kínával folytatott a kereskedelmi háború egy csöppet sem segít.

Most viszont újra a júniusban látott magasságokba szöktek az árak. (Júniusban derült ki, hogy nem sikerül időben befejezni a vetést.)  A farms.com elemzője szerint most már inkább a kukoricaövet érintő tartósan meleg és száraz időjárás váltja ki az aggodalmakat, mivel ez a gyengén fejlett növényt egy érzékeny időszakban éri. Ha nem változik a helyzet, akkor a termelők olyan mértékű terméscsökkenésnek lesznek szemtanúi, mint ami 2011 és 2012 között következett be. (2012 világszerte feketebetűs év volt a gabonatermelésben.)

Ennek ellenére kérdés, hogy az árak a magasban maradhatnak-e. Dél-Amerikában bőségesnek igérkezik a mennyiség, és jók az exportlehetőségeik. Az Egyesült Államok kukoricájára nemcsak a külpiacon, de a belpiacon sem lesz nagy kereslet, hiszen a belső fogyasztás is csökkenő pályán van. Takarmányozásra és élelmezésre is kevesebb kukoricát igényel az USA, az etanolgyártás pedig változatlan szinten marad.

Forrás: agrarszektor.hu