Precíziós átállás a gazda szemével | 2. epizód: egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei gazdaság élete

Mi mindent kell a gazdának összegyűjtenie ahhoz, hogy az éves kiértékeléskor megfelelő képet kaphasson a gazdálkodásáról? Pontosan mekkora megtérülési rátával tudja beiktatni a precíziós, drónos felméréseket, permetezéseket?

Oláh Márton gazdálkodó 380 hektár összterületen foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, emellett most fejleszti az állatállományát is. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei gazdaságot még Márton édesapja alapította. Márton részt vett a Fiatal Gazda pályázaton, illetve az állattartó telepek korszerűsítéséhez és a növénytermesztés precíziós állításához is nyert támogatást. A pályázatokat olyannyira sikeresen kamatoztatta, hogy megvásárolt permetezőgépe mára a vételár legalább felét behozta a megtakarított vegyszerek árán.

“A mostani árak mellett ezen is gondolkodni kell, hogy minél precízebben, minél olcsóbban, minél hatékonyabban dolgozzunk.” Az Agrárközösség a precíziós mezőgazdasági szolgáltatások mellett szaktanácsadással is áll a gazdálkodó rendelkezésére. “Ezért jók ezek a szolgáltatások, amiket igénybevesz az ember, hogy megtanuljuk, hogy hogyan használjuk ezeket a technológiákat.”
A Magyar Mezőgazdasággal közösen indított Precíziós átállás a gazda szemével című műsorunk második epizódja bemutatja, milyen megoldások léteznek a gazda adminisztrációs terheinek könnyítésére.