Mezőgazdasági hírek

Örökbe fogadna egy darabka erdőt? Pár száz forintból már lehet saját csemetéje

2019. szeptember 23., hétfő
Közösségi kertek után közösségi erdők is „kinőhetnek a földből”, és már néhány száz forinttal is hozzájárulhat bárki a szép és hasznos küldetéshez. Az első projekt Nógrád megyében, Csécsén valósul meg, novemberben már ültetik is a fákat.

 

A fák védenek minket, ezért mi védjük a fákat! – áll a My Forest honlapján, ahol minden részlet elolvasható a közösségi erdők koncepciójáról, és akinek megtetszett az ötlet, az azonnal csatlakozhat is a közösséghez. A kezdeményezés mögött a Közösségi Erdőkért Alapítvány áll, és mint írják, először Magyarországon, majd nemzetközi szinten kívánnak platformot létrehozni a Földön található erdőterület megduplázása érdekében. A globális felmelegedés egyik legfontosabb oka ugyanis az, hogy a Földről az ipari civilizáció kezdete óta eltűnt az erdők kétharmada, a maradék egyharmad pedig már nem képes megkötni az emberi tevékenység által kibocsátott CO2-mennyiséget.

A MyForest egyfajta összekötő platformként definiálja magát, és összekapcsolja a klímáért aggódó civileket, akik faültetéssel szeretnének hozzájárulni a nagy közös célhoz; a cégeket, amelyek az erdők telepítésében vesznek részt; a földtulajdonosokat, akik földjük értékesítésével járulnak hozzá a projekthez, valamint a cégeket, amelyek ügyfeleik számára szeretnének fákat ültetni. Az örökbefogadók négy csomagból választhatnak, támogathatják egy, tíz, száz vagy ezer facsemete elültetését.

Az egy fa elültetéséhez szükséges támogatás 310 forint (tartalmazza a földterület megvásárlását vagy bérlését, a telepítés előtti bozótirtást és mélyszántást, az ideiglenes vadhálót, a facsemeték árát, valamint odaszállításukat és telepítésüket, és bár az alapítványban mindenki önkéntesen dolgozik, az alapítvány működési költségeit is fedezni kell a támogatásokból).

A szervezők komolyan gondolják a közösségi erdő fogalmát, így lehet olyan opciót is választani, hogy a telepítés utáni első tíz évben esedékes fenntartási munkáknak nem az árát térítjük meg, hanem ténylegesen, személyesen veszünk részt az erdő gondozásában (gallyazás, elhaló csemeték kiszedése, gazolás, fapótlás). Természetesen aki ezt nem tudja vállalni, az támogatással is kiválthatja, fánként 200 forintot számolnak rá.

Sajnos – lehet, hogy csak egyelőre – kizárólag banki átutalással lehet fizetni, a PayPal-os megoldás lényegesen egyszerűbb lenne, de persze aki igazán elszánt, azt nem tántorítja el, ha pár perccel többet kell az ügyre szánnia… Jelenleg a Csécse külterületén folyó erdőtelepítésbe lehet beszállni, 2,08 hektárra 20 ezer csemetét ültetnek el még az idén novemberben. Őszre, illetve a következő év elejére pedig Hatvan külterületére tervezik egy egyhektáros erdő telepítését.

„Egy hektárra nagyjából 10 ezer csemetét, magoncot ültetünk. Ezekből nagyjából 40 év alatt 1000 felnőtt fa fog megmaradni, és egy erdőt alkotni. Így úgy számolhatsz, hogy ha 10 csemetét finanszírozol, akkor 40 év múlva is biztosan lesz egy fád ebben az erdőben. Ugyanakkor annak is éppúgy megvan a jelentősége, ha tíznél kevesebbet finanszírozol, hiszen ugyanúgy tagja leszel az erdősítő közösségnek” – olvasható a www.myforest.hu honlapon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu