Mezőgazdasági hírek

Online is elvégezhető az ASP járványvédelmi képzés!

2019. január 25., péntek
Az oktatások a szervezők számára idő- és forrásigényesek voltak, adminisztrációs terhet jelentettek, a képzésben résztvevők számára pedig általában munkaidőben többletelfoglaltságot. Ezért az Országos Magyar Vadászati Védegylet javasolta az online képzés bevezetését.
Az ASP-hez kötődő járványvédelmi képzést és vizsgát 2019. január 14-étől minden érdeklődő a számára megfelelő időpontban, otthonról is elvégezheti online – számolt be az Országos Magyar Vadászati Védegylet. A védegylet november végi megkeresését a Nébih elfogadta, és kidolgozta a képzés és a vizsga lehetőségét.Az országos főállatorvos által kiadott 3/2018. számú határozat értelmében az afrikai sertéspestis szempontjából magas kockázatú területekre a képzés tekintetében az alábbi előírások érvényesek.

A társas vadászat vezetésével a vadászatra jogosult csak olyan személyt bízhat meg, aki részt vett az Állategészségügyi Szolgálat által szervezett, az afrikai sertéspestissel kapcsolatos képzésen és ott sikeres vizsgát tett. A vadászatra jogosult köteles gondoskodni arról, hogy az alkalmazásában álló hivatásos vadász – illetve több hivatásos vadász esetén közülük legalább egy – az Állategészségügyi Szolgálat által szervezett, az afrikai sertéspestissel kapcsolatos képzésen részt vegyen.

 

Már elvégezhető online is a képzés 

A társas vadászat csak akkor tartható meg, ha azon végig jelen van az a hivatásos vadász, aki a képzésen részt vett, vagy az a képzésen részt vett egyéb személy, aki az ASP-re vonatkozó intézkedések betartásáért, betartatásért felelős a vadászatra jogosulttól kapott megbízás alapján.

A társas vadászaton jelenlévő hivatásos vadász feladata, hogy az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb, a képzésen megtanult ismeretekről a társas vadászat minden résztvevőjét – beleértve a hajtókat is – tájékoztassa a vadászat megkezdése előtt. A társas vadászat minden részvevőjének e tájékoztatás megtörténtét aláírásával kell igazolnia.

Az Országos Főállatorvos ÉFHÁT/20-80/2018. számú ügyiratában leírtak értelmében pedig a fertőzött területen a vaddisznóktól eltérő állatfajok esetében egyéni vadászatot csak járványvédelmi képzésen részt vett és eredményesen levizsgázott vadász folytathat. Ugyanezen dokumentum szerint vendég- és bérvadász fertőzött területen csak vizsgával rendelkező helyi vadász kíséretében vizsgázhat.

Forrás: agroinform.hu