Mezőgazdasági hírek

Nem segített az agrárium a GDP-n

2023. augusztus 25., péntek

A magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben 0,3%-kal elmaradt az előző negyedévhez képest. Az éves változást kifejező mutató szerint a GDP 2,3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezzel negyedik negyedéve zsugorodik a gazdaság, vagyis egy éve van technikai recesszióban Magyarország. Ráadásul az agrárszektor teljesítménye a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t, a többi gazdasági terület pedig valószínűleg az előzetesen kalkuláltnál is kissé még rosszabbul teljesített. 

A szakértők előzetesen arra számítottak, hogy negyedéves alapon 0,3%-kal nő a gazdaság, míg a (kiigazítatlan) éves alapú visszaesés 1,3% lesz. Ehhez képest érkezett a -0,3%-os, illetve -2,4%-os index, vagyis a gazdaság teljesítménye mélyen alulmúlta a várakozásokat, és az előrejelzésekkel ellentétben a technikai recesszióból sem lépett ki az ország. Az ugyanis a havi részadatok alapján sejthető volt, hogy a második negyedévben az ipari, az építőipari és a szolgáltató szektortól nem lehet sok jóra számítani, de a legtöbb elemző úgy számolt, hogy a mezőgazdaság szélsőséges ingadozása (a tavalyi aszály után az idei jó termés) ezúttal jócskán feljebb húzza a gazdaság összteljesítményét – írja a Portfolio.

A KSH ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá, a csökkenést pedig mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. Tehát nem sérült a nagy gazdasági kép, szimplán arról van szó, hogy a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t az agrárszektor teljesítménye.

Forrás: agrarszektor.hu