Mezőgazdasági hírek

Nem csak Horvátországot sújtja az afrikai sertéspestis

2023. augusztus 4., péntek

Több mint 34 ezer sertést kellett leölni Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában a térségben jelen levő afrikai sertéspestisjárvány miatt.

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium pénteken közölte, hogy folyamatosan ellenőrzik a házisertés- és a vaddisznóállományt, és mindent megtesznek a fertőzés terjedésének a megfékezése érdekében, írta az OTP Agrár. A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed, az emberre nem veszélyes.

A járvány júniusi kitörése óta Szerbiában 18 ezer, Bosznia-Hercegovinában 13 ezer, Horvátországban pedig háromezer sertést és vaddisznót pusztítottak el a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében – értesült a közleményből az Agro Napló.

A tenyésztők a Nova.rs szerbiai hírportál beszámolója szerint eközben attól félnek, hogy az illetékesek a járvány megfékezése érdekében az egészséges sertésállományt is meg akarják majd semmisíteni az érintett telepeken, illetve abban reménykednek, hogy az elpusztított állatokért kártérítést kaphatnak az államtól. Eddig csak a horvát kormány jelentette be, hogy 7,5 millió euró (2,88 milliárd forint) értékben kártalanítja a gazdákat.

Forrás: agrotrend.hu