Mezőgazdasági hírek

Most jött a hír: megvan, ki lesz az új agrárminiszter Hollandiában

2022. október 5., szerda

Piet Adema lett az új holland agrárminiszter. A gazdatüntetések miatt lemondani kényszerült Henk Staghouwer utódja a Keresztény Unió korábbi elnöke lesz.

Hétfő délután 5 órakor a királyi palotában letette esküjét az új holland agrárminiszter. Piet Adema semmiféle gyakorlati tapasztalattal nem rendelkezik a mezőgazdaságot illetően, bár vidéken, az észak-hollandiai Frízföldön nőtt fel, és testvére gazdálkodó lett. Az új miniszter 2011-2015 között kis településeken volt polgármester, 2013 és 2021 között a Keresztény Unió (ChristenUnie) elnöke volt, jelenleg több szakmai kamara és egyesület igazgatótanácsának tagja – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Adema feladata elsősorban az lesz, hogy a kormánykoalícióban fontos pozíciókat betöltő zöldek által vázolt keretek között elfogadható jövőképet nyújtson a holland gazdáknak, mivel erre elődje képtelen volt. A szeptember elején lemondó Henk Staghouwer a „nem én vagyok a megfelelő ember erre a posztra” nyilatkozattal búcsúzott.

Most Johan Remkes, a demonstráló gazdákkal tárgyaló nitrogénügyi mediátor eredményeit figyelembe véve a legsürgetőbb feladat, hogy még a Prinsjesdag, azaz a király által szeptember 20-án megtartott éves országértékelő beszéd előtt egy olyan tömör, érthető és elfogadható víziót vázoljon fel, melynek célkitűzéseivel a gazdák és a kormányzat (elsősorban a zöldek) is egyetért. A feladat annak ellenére is sürgős és aktuális maradt, hogy a holland király már megtartotta országértékelő beszédét.

A gazdák egy jó miniszter érdemelnek. Három éven belül meglátjuk, hogy ez én vagyok-e! Meggyőződésem, hogy Hollandiában a mezőgazdaság a jövő

– jelentette ki Piet Adema.

Forrás: agrarszektor.hu