Mezőgazdasági hírek

Módosult a vadászati törvény

2023. augusztus 25., péntek

A vadászati törvény módosításával bizonyos esetekben az éjjellátó célzóberendezések legális használata vált lehető. Emellett szigorú feltételekhez kötötten kiskorúak is vadászhatnak, továbbá csökken a vadkár megtérítése iránti igény bejelentési határideje, valamint a vad-gépkocsi ütközésekben is jelentős változások lépnek életbe.

A törvénymódosítás értelmében az éjszakai lövésre alkalmas célzóberendezések a vadászati hatóság engedélyével használhatóak, ezentúl a vadállomány hatékony szabályozása érdekében (ez a megfogalmazás sok kiskaput nyit meg egyszerre), vagy állategészségügyi okokból.

A módosítás a kiskorúakra is kiterjed. Érvényes vadászjeggyel, a fegyvertartáshoz szükséges érvényes egészségi alkalmasságot tanúsító igazolással, valamint legalább öt éve érvényes vadászjeggyel és vadászlőfegyver-tartási engedéllyel rendelkező felnőtt a vadászat teljes időtartama alatt a közvetlen felügyeletét és kíséretét biztosítja, úgy kiskorú is vadászhat sörétes- vagy legfeljebb 0.22 kaliberű golyós vadász-lőfegyverrel, amelyet a felnőtt átenged a kiskorú részére. Ez a rendelkezés 2023. november 1-től lép hatályba.

Továbbá a módosítással 5 napra lecsökkent a vadkár megtérítése iránti igény bejelentési határideje.

Az indokolás szerint az eddigi 15 nap azért csökken 5 napra, hogy a kár fennállása, illetve annak mértéke pontosabban meghatározható legyen. A vadkárfelmérési eljárást az egységes útmutató szerint kell elvégezni. A módosításhoz hozzátartozik, hogy vadkárigényt érvényesíteni csak az Agrárminisztérium honlapján közzétett egységes vadkárfelmérési útmutatókban meghatározott eljárásrend szerint elvégzett vadkárfelmérési eljárást követően lehet.

Végül a módosítás a vad-gépjármű ütközésekre is kiterjed. A vadászatra jogosult ezentúl mentesül a felelősség alól, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén. A vadászatra jogosult csak abban az esetben vonható felelősségre az ütközés során, ha a vad úton való megjelenése a vadásztársaság tevékenységével áll okozati összefüggésben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu