Mezőgazdasági hírek

Miért nem terem a paprika?

2019. július 12., péntek

I. Anikó kérdése: A paprika tövek között egyesek furcsa bokrokat képeznek. Hajtásai közel nőnek, sok virágot fejlesztenek, de nem teremnek, levelei deformáltak. Mi okozhatja ezt a jelenséget?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 
 

Kedves paprika Termesztő!

paprika növény nagyon fogékony a vírus fertőzésekre. Régóta kultúrában tartott növény, sok fajtáját termesztik a világ minden táján, a globalizáció hatására kórokozói a szabad kereskedelem hatására átlépték a földrészek határait, és szétterjedtek. Ez a nyitottság az oka annak, hogy míg korábban hazánkban a paprikán csak néhány gyakori ismert vírus okozott kárt a termesztőknek, manapság már a tízet is meghaladta az ismert és előforduló vírusok száma hazánkban.

A növényi vírusok elterjedésének oka, hogy a paprikát nevelése, ápolása során gyakran érintik kézzel, eszközökkel, amik a mechanikai vírusterjedést segítik. Vírusokat terjesztik a paprikán gyakran és sokáig károsító levéltetvek, mint vektorok. Vírusterjesztők a tripszek és liszteskék is. Bizonyos vírusok a paprika magjaival is terjednek. Vannak vírusok, melyek a felsoroltak közül több féle módon is terjednek, míg mások csak egy féle képpen.

A súlyos vírustüneteket mutató növényeknél általános a több vírus okozta együttes (komplex) fertőzés. A vírusos növények tünetei alapján a kórokozó vírus nem azonosítható, mivel több vírus válthat ki azonos vagy hasonló tüneteket. Vírusok meghatározása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal történik.

Kérdésében leírt tünetek alapján a paprikát is fertőző és igen gyakori uborka mozaik vírus (cucumber mosaic virus, CMV) fertőzése feltételezhető. Erre jellemző a levelek torzulása, ráncossága, hólyagossága, gyakran a levelek elkeskenyedése, a hajtás íz-közeinek rövidülése, ami miatt a levelek túl közel kerülnek egymáshoz, csokros hatást mutatnak. Ez a vírus váltja ki a növekedésben visszamaradt tövek túlzott virágzását is, amit nem követ a virágok termékenyülése, nem hoznak termést. A CMV levéltetvekkel és mechanikai módon is terjed.

Vírusok elleni védekezés az ismert terjedési módok megelőzésével történik. A levéltetvek, lisztekék sárga lapos csapdáinak figyelése alapján megjelenésüktől folyamatos védekezés indokolt. A rejtett életmódú tripszek jelenléte is folyamatos monitorozást igényel. A mechanikai vírusterjesztést a gumikesztyű és a vágó eszközök gyakori fertőtlenítésével lehet megelőzni. A külső magfertőzés vetőmag csávázással kezelhető. Vírusmentes vetőmag csak vírusmentes növényről gyűjthető be, ennek biztosítására a magfogásra nevelt paprika növényeket magérlelésig többször szemlézik, vizsgálják. A területen megjelenő vírusos paprika töveket, mint vírusfertőzési forrásokat mielőbb távolítsa el az egészségesek közül, semmisítse meg, semmiképpen ne kerüljön a komposztba.

Forrás: agroforum.hu