Mezőgazdasági hírek

Megkönnyebbülhetnek a sertéstenyésztők: megoldódott az ágazat egyik nagy problémája

2020. február 19., szerda

Elkészült az első intramuscularis, azaz izomszövet közé beadandó vakcina, amellyel sikeresen vehető fel a küzdelem a Lawsonia intracellularis nevű baktériummal, ami a növendéksertések ileitisz nevű betegséget okozza, jelentette be az MSD Animal Health, a világ vezető állatgyógyászati vállalata.

Az ileitisz betegséget, amelyet a növendéksertések proliferatív enteropátiája néven is ismernek, a Lawsonia intracellularis baktérium okozza, és egyes becslések szerint az európai sertéstelepek 80-100%-ában jelen van, írta meg a Farming UK. Mint a globális sertéstenyésztés egyik legáltalánosabb gyomor-bélrendszeri problémája, az ileitisz befolyásolja az állatok növekedését és fejlődését, ezáltal komoly negatív gazdasági hatással bír. Az MSD által kifejlesztett termék, amely a Porcilis Lawsonia nevet kapta, ez ellen a baktérium ellen nyújt védelmet.

Rubén Del Pozo Sacristán, az MSD sertésosztályának műszaki irányítója elmondta, hogy a baktérium a legtöbb brit sertéstelepen is jelen van. A baktériumok jelentősen hátráltatják a telepek működését, mivel gyorsan elterjedhetnek az ürülékkel, de a rágcsálók és az emberek is közvetítőként szolgálhatnak a baktérium számára. A problémát azonban az jelenti, hogy az ileitiszt nehéz diagnosztizálni, ugyanis a tünetei nagyon hasonlítanak más betegségek előjeleire.

A betegségnek három formája van: heveny, idült és szubklinikai. A heveny ileitisz könnyebben észrevehető, ugyanis a tünetek között olyanok szerepelnek, mint a hasmenés vagy a magasabb halandóság, de a betegség szubklinikai, egyben gyakoribb változatát nagyon nehéz diagnosztizálni

– mondta Rubén del Pozo Sacristán.

A diagnózis nehézségét az jelenti, hogy a hasmenés, mint fő tünet nem jelentkezik minden esetben, a betegségre utaló indikátorok, mint például a megnövekedett takarmányfelvétel és a súlycsökkenés, számos más egészségügyi problémára is utalhatnak. És még a betegség pontos felismerése esetén is problémát jelenthet az antibiotikumok megfelelő dózisának kiszámítása. Ezzel szemben a MSD által kifejlesztett, új, intramuscularis vakcinával minden állat a megfelelő mennyiséget fogja kapni az ellenanyagból – állítja a gyártó.

Forrás: agrarszektor.hu