Megjelenéseink

Teltházas évindító agrárfórum Meszesen – Agrárközösség–MKB Bank szakmai napja Kalocsán

2018. február 15., csütörtök
A kalohirek.hu portál számolt be az Agrárközösség 02. 14-i kalocsai szakmai napjáról:

Komoly vonzerővel bírt, közel 200 résztvevőt vonzott a kecskeméti székhelyű, Kalocsán irodával rendelkező Agrárközösség és az MKB Bank közös szakmai napja Kalocsán. A Kék-Duna Vendéglőben megrendezett fórumot fél 9-kor Font Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg, majd a mezőgazdasági adózástól az agrárfinanszírozáson, mezőgazdasági szaktanácsadáson át a vidékfejlesztési pályázatok megvalósításáig összesen kilenc témakörben hallottak előadásokat, kaptak gyakorlati tanácsokat a gazdák.

Már a vendéglő előtt sorakozó, a parkolókat, a környező utakat megtöltő autók, zömmel pick-up-ok sokasága láttán sejteni lehetett, hogy a téli időszakban kicsit jobban ráérő gazdák érdeklődését igencsak sikerült felkelteni. Mezőgazdasági társaságok vezetői, munkatársai éppúgy helyet foglaltak a teremben, mint azok az egyéni gazdálkodók, állattenyésztők, akik a rendelkezésükre álló földterület, a gazdaság méreteinek különbözősége ellenére kíváncsiak voltak az agrárgazdaságot is egyre inkább érintő innováció, a korszerű finanszírozás és pályázatok adta lehetőségekre.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Font Sándor igazából nem is nyitó beszédet, hanem önálló előadást tartott. Mint az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnöke az elmúlt négy évben elért eredményeket, mindazokat a kérdéseket, lehetőségeket számba vette, amelyek a gazdálkodás kereteit meghatározzák és amelyek továbbfejlesztéséről a gazdákkal közösen gondolkodnak. Érezhető elégedettség fogadta azt a bejelentést, hogy az egész országot lefedő jégkár elhárítási rendszer már az idén működik és ezzel Európában egyedülálló méretű, teljes lefedettséget érünk el. Ennek révén milliárdos nagyságú károktól szabadulnak a gazdálkodók. A képviselő távolabbra is kitekintett, a Brexit mezőgazdaságra gyakorolt hatásán túl arról is beszélt, hogy éppen a tanácskozás délutánján érkeznek hazánkba kollégái, a V4-ek, azaz a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) parlamentjeinek mezőgazdasági bizottsági elnökei, hogy az EU-n belüli agrártámogatások terén elérendő célokról, a közös fellépésről egyeztessenek.

A „Mit hoz nekünk 2018? Élet a nyertes pályázatok után” címszavak köré felépített programot Szigeti Tamás, az Agrárközösség Kalocsai Iroda vezetője ismertette, majd elsőként Törökné Rácz Erzsébetmezőgazdasági adószakértő beszélt azokról a fontos határidőkről, az áfa-kulcsokban bekövetkezett változásokról, azokról az eljárásrendekről, amelyeket a gazdálkodóknak, gazdáknak célszerű ismerniük.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Még mindig pénzügyekről esett szó, amikor Balázs Beáta, az MKB Bank Agrárium Főosztályának szakértője az agrárvállalkozások számlavezetési és vonzó hitellehetőségeiről tartott előadást. Mint elhangzott, egyes esetekben, például termeléshez kötött támogatások, cukor, zöldség, gyümölcs, tej, ökológiai gazdálkodás esetén a bank előfinanszírozást tesz elérhetővé.

Dr. Vörös Balázs, az Agrárközösség jogi üzletág vezetője Jogorvoslat agrárpályázatoknál, munkaügyi ellenőrzések a mezőgazdaságban címmel tartotta meg prezentációját. Nagy Zoltán, a Maisadour Hungaria Kft. régióvezetője a 2018-as kukorica és napraforgó portfólióról értekezett.

Mucsi Nikolett vezető szaktanácsadó Mezőgazdasági szaktanácsadás, Floidl Csaba, a Familiaritas Zrt. vezérigazgatója Kié lesz a vállalkozásom jövője címmel tartotta meg prezentációját. Dr. Bárányi Sándor, a Szójamag Kft. ügyvezetője a teremben kevés számban jelen lévő szójatermesztőre figyelemmel csak nagy vonalakban ismertette az ezen a területen jelentkező technológiai és növényvédelmi újdonságokat. Ám megígérte, hogy a szójatermesztőknek részletes tájékoztató anyagot küldnek.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az agrárfórum szakmai részét Morva Tamás növényorvos Növényvédelem, Nagy Zsolt, a Bühler AG Niederlassung Österreich területi értékesítője Tisztítás és szárítás Bühler technológiával, Török Zoltán pályázati szakértő Vidékfejlesztési pályázatok megvalósítása című előadása zárta.

A délután hátralévő részében szakértők és gazdák fehér asztal mellett vitatták meg azokat az aktuális kérdéseket, amelyek kölcsönösen foglalkoztatják az agrárgazdaság résztvevőit.