Megjelenéseink

Teltházas évindító agrárfórum Meszesen – Agrárközösség-MKB Bank szakmai napja Kalocsán

2019. március 5., kedd

Az egész járásból közel 160 gazdálkodó vett részt a kecskeméti székhelyű, városunkban irodával rendelkező Agrárközösség és az MKB Bank közös szakmai napján. Az országos roadshow utolsó állomásán, Kalocsán február 22-én, pénteken megrendezett fórumot 8 órakor Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnöke nyitotta meg. Az új földtörvény, a változás előtt álló adózási szabályok, a precíziós szántóföldi növénytermesztés, az egyedi banki finanszírozás, a pályázatok elnyerése és megvalósítása mind-mind olyan izgalmas kérdésnek bizonyultak, amelyek összesen kilenc témában, gyakorlati tanácsokkal párosítva informálták, segítik a gazdálkodókat.

 

Török Zoltán, az Agrárközösség ügyvezetője köszöntő beszédében, mintegy felütésként tette fel a kérdést: Miben rejlik a precíziós gazdálkodás sikere? A részletes választ az egyes területek szakértői a kora délutánig tartó előadásokkal, konzultációkkal, újszerű elemként, mintegy az elhangzottak kontrolljaként, egy munkafüzet kitöltésével az előadók a gazdálkodókkal együtt adták meg.

Font Sándor nyitó előadásában rámutatott: hazánk továbbra is elkötelezett a GMO mentes növénytermesztésben. Mindez a piacon komoly versenyelőnyt jelent, mert felértékelődött a génmódosítás mentesen előállított, például szója értéke, amit 30 százalékkal drágábban lehet eladni.

Font Sándor
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az országgyűlési képviselő példákon keresztül szemléltette, hogy nem csak a termésátlagok növelésével, hanem a minőséggel, a GMO mentes növénytermesztéssel és takarmányozással is nagyobb árbevételt lehet elérni. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnöke kitért ara is, hogy a mezőgazdaságot érintő törvényalkotás idén az Agrárkamarával egyetértésben olyan fajsúlyos kérdéseket tűzött napirendre, mint az őstermelők adózása, az őstermelő fogalmának a definiálása, ugyanis az őstermelőkkel kapcsolatos szabályok jelenleg 22 jogszabályi helyen találhatók meg.

Mint elhangzott, az osztatlan földtulajdonok rendezésére is égető szükség lenne, mert akadálya az egységes birtokrendszer kialakításának. A téma kapcsán Font Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek megszüntetése előre nem látható adminisztratív terhet róna a földhivatalokra.

dr. Vörös Balázs
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az esemény megnyitása előtt Szigeti Tamás agrármérnököt, az Agrárközösség kalocsai irodájának vezetőjét kértük fel a fórum összefoglalására.

Az Agrárközösség szakértői 6 témában gyűjtötték össze azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek a gazdaságok termelékenységét és zökkenőmentes működését döntően befolyásolják a 2019-es évben.

Sok gazdálkodót érint a felesbérleti szerződések megszűnése, illetve fontos részletekben változik a föld adásvétel menete is. A kalocsai származású dr. Vörös Balázs, az Agrárközösség jogi üzletágvezetője példákkal szemléltetett előadásában kifejtette: a január 1-jétől hatályos új földtörvény szerint akár adminisztrációs apróságokon is múlhat majd, hogy a reménybeli földvásárló tudja-e érvényesíteni az elővásárlási jogát. A jogász felhívta a figyelmet, hogy változott a helyben lakó földszomszéd fogalma, valamint az adásvételi szerződések végső jóváhagyásáról a Megyei Kormányhivatalok döntenek, ami ellen nem lehet fellebbezni.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Új hozzáállás szükséges a mezőgazdasági vállalkozások könyvelésénél is. Például a NAV idén már nem küld papír alapú levelet az ügyfeleinek, csak cég-, illetve ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában – ismertette mások mellett ez a szabályt is Törökné Rácz Erzsébetmezőgazdasági adószakértő.

Farkas Anita agrárközgazdász szerint a beruházások finanszírozásához kiemelten fontos, hogy ne csak a földeken, hanem az irodában is rend legyen és tervszerűen, pontosan legyenek vezetve a gazdaságok kimutatásai, hiszen egy papíron veszteséges cég esélytelen arra, hogy banki forrást kapjon a fejlesztéseihez.

Török Zoltán pályázati szakértő szerint vidékfejlesztési pályázatoknál azok a gazdálkodók számíthatnak sikerre, akik nem csak a magas értékelési pontszámot célozzák meg a benyújtáskor, hanem már az elején olyan reális fejlesztéseket terveznek, amelyeket később meg is tudnak valósítani.

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Általános tapasztalat, hogy a gazdálkodók nem hívnak le minden támogatást, ami jár nekik – mondta el Mucsi Nikolett mezőgazdasági szaktanácsadó, aki szerint a gazdák többsége évente nagy összegeket hagy benne a rendszerben.

Morva Tamás növényorvos bemutatta, hogy drón felvételek kiértékelésével mennyivel pontosabban tervezhetők a növényvédelmi kezelések. Számottevő az a költség és vegyszermegtakarítás, ami a drónos felvételezés és a permetező drónos kijuttatás alkalmazásával elérhető.

Szinte valamennyi előadó feltette a kérdést: Elkényelmesít minket az európai uniós támogatás vagy ösztönöz? A válaszokból kiviláglott: az ideális az, ha a támogatást fejlesztési alapként kezeljük, önrészként tekintünk rá. Egy korábbi miniszteri előadásra utalva az is elhangzott: az agrártárca azon dolgozik, hogy nagyon olcsó hitelhez jussanak a gazdák ,10 éves visszafizetéssel, 0,5 százalékos kamattal.

Ha már finanszírozási kérdések, ehhez a témához kapcsolódott Simon Attila, az MKB Bank Agrárium Főosztályának szakmai vezetője az agrárvállalkozások számlavezetési, valamint vonzó hitellehetőségeiről és kiváló befektetési termékeiről tartott előadása. Mint elmondta, a támogatások előfinanszírozásában több éves tapasztalattal rendelkeznek, gyorsan és hatékonyan tudják segíteni a gazdákat. A Vidékfejlesztési Program keretében nyert pályázók finanszírozási igényeihez teljes megoldásokkal állnak az ügyfelek rendelkezésére, valamint a gépfinanszírozási lehetőségek széles köre is elérhető az MKB Pénzügyi Csoport tagjánál, az MKB-Euroleasingnél.

A nívós szakmai fórum hátralévő részében szakértők és gazdák fehér asztal mellett vitatták meg azokat az aktuális kérdéseket, amelyek kölcsönösen foglalkoztatják az agrárgazdaság résztvevőit.

Forrás: kalohirek.hu