Megjelenéseink

Nagy érdeklődés mellett kezdődött meg az idei Agrárközösség – MKB Bank Roadshow Kecskeméten

2019. február 21., csütörtök

Február 18-án Kecskeméten megkezdődött az idei Agrárközösség – MKB Bank Roadshow, kiemelkedően sok érdeklődő gazdálkodóval. Agroforum.hu tudósítása

A rendezvényt Dr. Gyuricza Csaba NAIK igazgató nyitotta meg, aki az öntözésfejlesztési pályázatok kapcsán kiemelte, hogy sokat egyszerűsödik a közeljövőben a vízjogi engedélyek megszerzése, így nyitva áll az út a gazdák előtt, hogy a termésbiztonságot öntözéssel javítsák.

Az Agrárközösség szakértői 6 témában gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat, amik a gazdaságok termelékenységét és zökkenőmentes működését döntően befolyásolják majd a 2019-es évben.

Sok gazdálkodót érint a felesbérleti szerződések megszűnése, illetve fontos részletekben változik a föld adásvétel menete is. Dr.Vörös Balázs elmondta, hogy az új földtörvény szerint akár adminisztrációs apróságokon is múlhat majd, hogy a reménybeli földvásárló tudja-e érvényesíteni az elővásárlási jogát.

Új hozzáállás szükséges a mezőgazdasági vállalkozások könyvelésénél is, hogy messzebb ne menjünk a NAV idén már nem fog papíron levelet küldeni senkinek, csak cég-, illetve ügyfélkapun keresztül, ismertette Törökné Rácz Erzsébetmezőgazdasági adószakértő.

Farkas Anita agrárközgazdász szerint, a beruházások finanszírozásához kiemelten fontos, hogy ne csak a földeken, hanem az irodában is rend legyen és tervszerűen, pontosan legyenek vezetve a gazdaságok kimutatásai, hiszen egy papíron veszteséges cég esélytelen arra, hogy banki forrást kapjon a fejlesztéseihez.

Vidékfejlesztési pályázatoknál azok a gazdálkodók számíthatnak sikerre, Török Zoltán pályázati szakértő szerint, akik nem csak a magas értékelési pontszámot célozzák meg beadáskor, hanem már az elején reális fejlesztéseket terveznek, amelyeket később meg is tudnak valósítani.

Általános tapasztalat, hogy a gazdálkodók nem hívnak le minden támogatást, ami jár nekik, mondta el Mucsi Nikolett mezőgazdasági szaktanácsadó, évente több tízezer forintot hagy benne a rendszerben a gazdák többsége.

Morva Tamás növényorvos bemutatta, hogy drónfelvételek kiértékelésével mennyivel pontosabban tervezhetőek a növényvédelmi kezelések. Számottevő az a költség és vegyszer-megtakarítás, ami a drónos felvételezés és a permetező drónos kijuttatás alkalmazásával elérhető.

A Roadshow további állomásain Dr. Nagy István Agrárminiszterrel és Font Sándorral az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökével is találkozhatnak a gazdálkodók.