Megjelenéseink

Kalocsa az élen jár a precíziós gazdálkodás elterjesztésében – A helyi Agrárközösség irodájában drónnal végzik a pályázatokhoz szükséges földmérést is

2018. december 12., szerda

Már csupán alig több, mint két hét áll a gazdák rendelkezésére, hogy beadják az öko-célú programra, vagyis az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés illetve fenntartás” néven kiírt pályázatra az igényeiket. Az Agrárközösség kalocsai irodájában a jelenlegi adatok azt mutatják, legalább háromszor akkora az érdeklődés, mint a két évvel korábbi kiíráskor.

 

Az unió mezőgazdasági területeinek átlagban mintegy tíz százalékát teszi ki az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagysága, Magyarországon ez alig éri el a négy százalékot. Ezért kiemelten fontos cél e területek megnövelése – mondta a KALOhíreknek Szigeti Tamás, az Agrárközösség mezőgazdasági tanácsadó hálózat kalocsai irodájának vezetője, akit annak apropóján kérdeztünk, hogy a napokban megnyílt a pályázati lehetőség az ökológiai gazdálkodás kialakításához igényelt támogatásra.

Miként jelezte, az ötéves célprogram, amelyre december 21-ig nyújtható be igény, korábban, 2015-től már elérhető volt, de akkor csekély volt az érdeklődés iránta. Jelentős pénzforrás „ragadt bent”, így most újra megnyitották a pályázatot.

Szakértők országosan nagyságrendileg 900 körüli nyertest várnak a 12 milliárd forintos keret szétosztásakor. Azon kérdésünkre, hogy Kalocsa környékén ezúttal hogy alakul az érdeklődés, a szakember elmondta, már a pályázat megnyitása előtt érezhető volt a különbség a korábbihoz képest: számításaik szerint

LEGALÁBB HÁROMSZOR ANNYIAN PÁLYÁZZÁK MAJD MEG A FORRÁSOKAT A KÖRNYÉKBELI GAZDÁLKODÓK KÖZÜL, MINT AZELŐTT.

Kiderült, azért ismerik ilyen pontosan az igényeket, mert a pályázat megnyitását megelőzően már megkezdődtek az előkészületek, amelynek legfontosabb része a földmérés. Érdekessége, hogy míg korábban földmérők végezték ezt, ma az új technológiáknak köszönhetően

A KALOCSAI IRODA SZAKEMBEREI AZ ORSZÁGBAN TALÁN ELSŐKÉNT –MONITOROZÓ DRÓNNAL MÉRIK FEL A TERÜLETEKET. 

Szigeti Tamástól megtudtuk, hogy a drónos mérés, amelyet már az őszi Gazdanapon is megtekinthettek az érdeklődők, amellett, hogy jóval gyorsabb, mint a hagyományos, semmivel sem drágább annál.

Az ötéves „ökoprogram” vissza nem térítendő támogatást nyújt évente, a földterület nagysága alapján. Tehát az a gazdaság, amely részt vesz ebben, minden évben megkapja a fix összegű támogatást. A felhívás szerint

EZ HEKTÁRONKÉNT 147-1040 EURÓ KÖZÖTT MOZOG, ATTÓL FÜGGŐEN, HOGY MILYEN KULTÚRÁVAL INDULT A PÁLYÁZÓ ÉS ÉPPEN HOL JÁR AZ ÖTÉVES TÁMOGATÁSI IDŐSZAKBAN.

Az uniós pályázati cikluson átívelő program 2023. december 31-én zárul. Annak, aki részt kíván venni ebben, gyepterülettel, szántóval, ültetvénnyel, a támogatás benyújtását megelőzően be kell jelentkeznie a Biokontroll Hungária ökológiai gazdálkodást ellenőrző-tanúsító szervezetnél, amely azután évente ellenőrzi az adminisztrációt és a gazdálkodást a terepen is. Az Agrárközösséghez forduló gazdálkodók válláról azonban a tanácsadó iroda leveszi az adminisztráció terheit: a teljes pályázati idő alatt segítik ügyfeleiket ilyen téren is – tudtuk meg.

Szigeti Tamás két fontos mezőgazdasági pályázatot ajánlott még a gazdálkodók figyelmébe. Várhatóan az uniós pályázati ciklus végéig, 2020-ig elérhető lesz még a vízgazdálkodás és öntözésfejlesztésre szóló „Mezőgazdasági Vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című pályázat, amely azért is fontos, mivel ezen a területen is jócskán el vagyunk maradva az Európai Uniótól. Mint mondta, a pályázathoz ötven százalék önerő szükséges. Itt a teljes forráskeret körülbelül felét igényelték meg a gazdák, amelyet egyebek mellett öntöző- és szűrőberendezések fejlesztésére fordíthatnak.

Az előbbihez hasonlóan már régebb óta nyitott a „Mezőgazdasági és feldolgozóüzemek energiahatékonyságának javítása” névre hallgató pályázat is, amelyet szigetelésre, nyílászárók cseréjére, világításkorszerűsítésre, épületgépészetre vagy napelemrendszer kiépítésére, fejlesztésére fordíthatnak a gazdálkodók. Itt is ötven százalék a támogatás mértéke – jelezte.

 

Megjelent: kalohirek.hu