Megjelenéseink

Jó hírekkel köszönt be az ősz! Milyen pályázatok nyílnak meg?

2018. október 10., szerda

Török Zoltán pályázati szakértő kollégánk cikke az agroforum.hu-n

 

Két népszerű felhívásról érkezett hír, plusz a ráadás.

 

2015 után idén újra pályázható lesz ÖKO program, ahol 5 évre normatív jellegű támogatást nyerhetnek el azok a gazdák, akik vállalják az ökológiai gazdálkodás folytatását legyen szó szántó, gyep vagy gyümölcsösről. Itt nem szükséges az összes használatban lévő föld bevonása. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a gazdálkodó csak gyep vagy olyan szántó területeket vonnak be, melyek termelésre éppen csak alkalmasak. Jobb minőségű termőterületeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyan is egy jó növényorvossal fenntartható a termésátlag úgy, hogy az ÖKO kompenzációs támogatást is megkapja a gazdálkodó.

A jelenleg futó Vidékfejlesztési Program másik visszatérője az ÉLIP pályázat, melynek keretein belül gazdálkodók, már működő feldolgozók vagy akár az ágazatba újonnan belépő vállalkozások is pályázhatnak. A 2016-os év felhívásához képest bővítették a pályázók körét, így a borászok sem maradnak támogatás nélkül, mivel az 50 milliárd forintos keret 20%-án ők osztozkodhatnak. Legyen szó kistermelői feldolgozásról vagy nagyüzemi termékelőállításról, egy biztos; eredményként magasabb hozzáadott értekkel tudja eladni termékeit, ami magasabb profitot is jelent. Akár 50% támogatás intenzitással fejlesztheti meglévő üzemét gépekkel, eszközökkel, jelenlegi kapacitásának bővítéséhez új épületet építhet vagy meglévőt is bővíthet. A felhívás fénypontja, hogy ez az ágazatba újonnan megjelenő szereplőkre is vonatkozik, legyen Ön termelő vagy akár egészen más területen legalább 1 éve vállalkozó.

+ráadás:

A vadásztársaságokról sem feledkezett meg az Országos Magyar Vadászkamara. Október 1-től újra elérhető a korábbi évekről már ismert támogatás. Idén 7 célterületre igényelhetnek forrást a ”puskások”, úgy mint;

  • Fás szárú fajokból álló szegélyek kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók kialakítása;
  • Apróvad táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével;
  • Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével;
  • Vadászterület vízellátását javító beavatkozás;
  • Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés;
  • Fácán állománygazdálkodás fejlesztése;
  • Apróvad- és őzetetők vásárlása és elkészítése;

„Fejleszteni akkor kell, amikor van rá támogatási lehetőség, mert lehet hogy amikor fejleszteni szeretne, akkor a megfelelő forrás nem fog a rendelkezésére állni!”

 

Megjelent: agroforum.hu