Megjelenéseink

Hasznos tanácsok biogazdálkodóknak – Ökológiai tájékoztató fórumot tartott az Agrárközösség Kalocsán

2019. május 10., péntek

Növényvédelem, adminisztráció és ellenőrzés az ökogazdálkodásban, ez állt az Agrárközösség mai tájékoztató fórumának középpontjában, amelyet a szaktanácsadó-hálózat kalocsai irodája szervezett helyi gazdálkodók számára. A fórumra a tavaly év végén kiírt ökopályázaton nyertes, avagy a biogazdálkodás iránt érdeklődő gazdák látogattak el, akiknek az új gazdálkodási forma legfontosabb tudnivalóiról beszéltek az előadók.

A mezőgazdaságon belül az ökológiai gazdálkodás Európában, így Magyarországon is a legdinamikusabban fejlődő ágazat. Azonban még mindig nagyobb a lakosság bioélelmiszerek iránti igénye, mint amilyen arányban növekszenek az ökológiai területek hazánkban. Tavaly írtak ki egy új ökológiai pályázatot, amelynek keretéből több hazai gazdálkodó, köztük kalocsaiak is plusz forrást nyertek – mondta portálunknak Szigeti Tamás, az Agrárközösség kalocsai irodájának vezetője.

Az irodavezető kiemelte: az újabb pályázati kiírásnak és keretemelésnek köszönhetően nagy érdeklődés mutatkozott az újonnan ökológiai gazdálkodásba belépők körében is, ezért hívták életre az öko tájékoztató fórumot, amelyet május 6-án hétfőn rendeztek meg az Agrárközösség kalocsai irodájában.

A fórumon szó volt növényvédelemről, általános szaktanácsadásról, de a biztosítás területén is hasznos tanácsokkal látták el a gazdálkodókat.

Forrás: Gazsó Rita

Szigeti Tamás az újonnan ide látogatók kedvéért bemutatta az Agrárközösség hálózatát, tevékenységét, de beszélt a 2023-ig elérhető ökológiai pályázatról, a jelentkezés feltételeiről.
Kanyó Zsolt Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. részlegvezetője a tanúsítvány megszerzésének feltételeit, valamint a Biokontroll ellenőrzési gyakorlatát és tapasztalatait mutatta be, izgalmas gyakorlati példákon keresztül.

Forrás: Gazsó Rita

Lipták Nikoletta, az Agrárközösség szaktanácsadója előadásában az ökogazdálkodás hátterével foglalkozott, azzal, hogy mi is áll pontosan a kifejezés hátterében, valamint hogy milyen adminisztráció szükséges az ökológiai gazdálkodásban.

Őt Morva Tamás Agrárközösség növényvédelmi üzletág-vezetőjének előadása követte, aki az ökológiai növényvédelem gyakorlati tudnivalóit vázolta az érdeklődőknek.
A fórumot Farkas Anita hitel-, és biztosítási üzletág-vezető zárta, aki a nem kevésbé fontos finanszírozási és biztosítási lehetőségekre hívta fel a jelenlévők figyelmét az agráriumban.

 

Forrás: kalohirek.hu