Megjelenéseink

Gazdafórumot tartott az Agrárközösség Kalocsán november 4.-én

2019. november 21., csütörtök

A késő ősz és a tél különösen alkalmas arra, hogy a gazdálkodók új ismeretszerzését különböző fórumokkal segítsék. Ebben az időszakban az Agrárközösség, olyan előadásokra invitálja a gazdálkodókat, amelyek a meglévő tapasztalatok összegzésén túl a közeljövő, a felgyorsult innovációnak köszönhetően a nem is annyira távoli jövő lehetőségeit vázolják fel számukra. 

A felgyorsult változások következtében a jövő, az agráriumot érintő forradalmi változások szele a modernizáció, a digitalizáció képében itt kopogtat, mindenki, de különösen a vidéken élők számára hasznos lehet, ha megismerkedünk azokkal.

A rendezvény megnyitója után, az  MKB Hektár plusz termékcsaládjáról szóló prezentációt hallgathattuk meg.

A nagy vonalakban ismertetett konstrukciót Farkas Anita, az Agrárközösség hitelüzletág-vezetője konkrét példákon keresztül váltotta aprópénzre. Felhívta a figyelmet azokra a részletekre, esetleges buktatókra, adminisztratív nehézségekre, amelyek meghiúsíthatják, esetleg időben elhúzhatják a hitel felvételét. A gyakorlatias megközelítésből adódóan a legtöbb kérdést Farkas Anita kapta, aki egyebek mellett rávilágított: AMENNYIBEN A GAZDÁLKODÓ, ILLETVE A HITEL CÉLJA MEGFELEL A BANKI ÉS AZ NHP FIX FELTÉTELEINEK, ÚGY AZ EXTRÉM RUGALMAS AGRÁRHITEL KONSTRUKCIÓ 10 SZÁZALÉKOS ÖNERŐ MELLETT AKÁR AZ NHP FIX 2,5 SZÁZALÉKOS KAMATOZÁSÁVAL IS IGÉNYBE VEHETŐ.

A szabad felhasználású hitel kamata ennek több mint a duplája, de még így is rendkívül kedvezőnek mondható. Farkas Anita megjegyezte: aki termőföld vásárlásra szeretné felvenni a hitelt, annak érdemes az egyszeri 30 ezer forintos értékbecslési díjat felvállalni. Ennek oka: amennyiben a Földbizottság eljárása elhúzódik, nem biztos, hogy a vásárló időben tud fizetni, ugyanis a folyósítási idő egy hónap. Mint elhangzott, a bank a vételárat közvetlenül az eladónak utalja.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a bank az egyes kifizetések előtt helyszíni vizsgálatot is tart. Megnézik azt is, hogy családon belüli adásvételnél valóban a generációváltás miatt történik – e a jogügylet, ugyanis a fiktív adásvételeket ezzel is szeretnék elkerülni.

Mucsi Nikolett, az Agrárközösség szaktanácsadója előadását gyakorlatilag arra a mottóra fűzte fel:„ELŐSZÖR A GAZDÁT KELL MODERNIZÁLNI, AZTÁN A GAZDASÁGOT.”

A mondat jól tükrözte mindazt, amit itt csak címszavakban említünk:a termőterületek megismerése, talajvizsgálat, légi fotó, drónos felvételek. Az agrármérnök hangsúlyozta, ez a modernizáció csak a felgyorsult változások kezdetét jelenti. Senki nem dőlhet hátra azzal, hogy nála a korszerűsítés most éppen rendben van, mert vett néhány új gépet.

Mucsi Nikolett aláhúzta, ma már a tábla szint sem elég, mert táblán belül is komoly eltérések lehetnek. Mint kifejtette, A MODERNIZÁCIÓ NEM MINDEN ESETBEN AZT JELENTI, HOGY ÚJ GÉPET KELL VÁSÁROLNI, HANEM MEG KELL VIZSGÁLNI, HOGY A RÉGIT ALKALMASSÁ LEHET – E TENNI AZ ÚJABB FELADATRA.

A szakember a nála lévő 300 ügyfél, 32 ezer hektár terület tapasztalatait összegezve leszögezte: 2020-tól az Agrárközösség olyan döntést támogató szoftvert működtet majd, amelyhez ugyan a jelenleginél több adatra lesz szükség, de a modernizáció, digitalizáció adta lehetőséget érdemes lesz kihasználni, ugyanis jövőre olyan új irányok várhatóak az agráriumban, amelyhez új, jól megalapozott döntéseket kell hozniuk az gazdálkodóknak.