Megjelenéseink

Extrém rugalmas, 2,5 százalékos hitel agrárvállalkozóknak – Gazdafórumot tartott az Agrárközösség Kalocsán

2019. november 6., szerda

A késő ősz és a tél különösen alkalmas arra, hogy a gazdálkodók új ismeretszerzését különböző fórumokkal segítsék. Kalocsán hagyománya van annak, hogy ebben az időszakban az Agrárközösség Kalocsai Irodája olyan előadásokra invitálja a gazdálkodókat, amelyek a meglévő tapasztalatok összegzésén túl a közeljövő, a felgyorsult innovációnak köszönhetően a nem is annyira távoli jövő lehetőségeit vázolják fel számukra. Portálunk november 4-én is részt vett az Agrárközösség Kalocsán megtartott fórumán, amelyen őszinte csodálkozással tekintettünk mindarra, ami az agráriumban akár a kedvező hitelkonstrukciók, akár a precíziós gazdálkodás, vagy újabban a döntést támogató szoftver alkalmazásával kapcsolatban végbemegy.

A felgyorsult változások következtében a jövő, az agráriumot érintő forradalmi változások szele a modernizáció, a digitalizáció képében itt kopogtat, mindenki, de különösen a vidéken élők számára hasznos lehet, ha megismerkedünk azokkal.

A fórumot eredetileg az Agrárközösség Kalocsai Irodája előadótermébe tervezték, de a nagy érdeklődés miatt végül a Grande Chicó Ételbár rendezvénytermében tartották.

A résztvevőket Szigeti Tamás, az Agrárközösség Kalocsai Irodája vezetője köszöntötte, majd Juhász Attila, az MKB Bank Kiskunhalasi Fiókjának vezetője a bank agrárvállalkozásoknak kínálta pénzügyi szolgáltatásokról, hangsúlyosan az MKB Hektár plusz termékcsaládjáról tartott prezentációt.

Az új, júniusban bevezetett finanszírozási konstrukcióról szólva a szakember elmondta: a gazdálkodóknak lehetőség nyílik arra, hogy termőföld vásárlásra, beruházásokra, vagy akár szabad felhasználásra fordítsák az igényelt, kedvezményes kamatozású forrást.

Mindhárom banki termék hitelkiváltásra is használható. Termőföldvásárlás esetén a hitel fő fedezetét a megvásárolni kívánt termőföld jelenti.

 

Mint elhangzott, a hitel összege minimum 5 millió forint, felső határa 175 millió forint. Előnye, hogy a törlesztés ütemét a hitelfelvevő a gazdálkodás szezonalitásához igazíthatja.

A nagy vonalakban ismertetett konstrukciót Farkas Anita, az Agrárközösség hitelüzletág-vezetője konkrét példákon keresztül váltotta aprópénzre.

Felhívta a figyelmet azokra a részletekre, esetleges buktatókra, adminisztratív nehézségekre, amelyek meghiúsíthatják, esetleg időben elhúzhatják a hitel felvételét.

A gyakorlatias megközelítésből adódóan a legtöbb kérdést Farkas Anita kapta, aki egyebek mellett rávilágított:

AMENNYIBEN A GAZDÁLKODÓ, ILLETVE A HITEL CÉLJA MEGFELEL A BANKI ÉS AZ NHP FIX FELTÉTELEINEK, ÚGY AZ EXTRÉM RUGALMAS AGRÁRHITEL KONSTRUKCIÓ 10 SZÁZALÉKOS ÖNERŐ MELLETT AKÁR AZ NHP FIX 2,5 SZÁZALÉKOS KAMATOZÁSÁVAL IS IGÉNYBE VEHETŐ.

A szabad felhasználású hitel kamata ennek több mint a duplája, de még így is rendkívül kedvezőnek mondható.

Farkas Anita megjegyezte: aki termőföld vásárlásra szeretné felvenni a hitelt, annak érdemes az egyszeri 30 ezer forintos értékbecslési díjat felvállalni. Ennek oka: amennyiben a Földbizottság eljárása elhúzódik, nem biztos, hogy a vásárló időben tud fizetni, ugyanis a folyósítási idő egy hónap.

Mint elhangzott, a bank a vételárat közvetlenül az eladónak utalja.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a bank az egyes kifizetések előtt helyszíni vizsgálatot is tart. Megnézik azt is, hogy családon belüli adásvételnél valóban a generációváltás miatt történik – e a jogügylet, ugyanis a fiktív adásvételeket ezzel is szeretnék elkerülni.

Mucsi Nikolett, az Agrárközösség szaktanácsadója előadását gyakorlatilag arra a mottóra fűzte fel:

„ELŐSZÖR A GAZDÁT KELL MODERNIZÁLNI, AZTÁN A GAZDASÁGOT.”

A mondat jól tükrözte mindazt, amit itt csak címszavakban említünk:a termőterületek megismerése, talajvizsgálat, légi fotó, drónos felvételek.

Az agrármérnök hangsúlyozta, ez a modernizáció csak a felgyorsult változások kezdetét jelenti. Senki nem dőlhet hátra azzal, hogy nála a korszerűsítés most éppen rendben van, mert vett néhány új gépet.

Mucsi Nikolett aláhúzta, ma már a tábla szint sem elég, mert táblán belül is komoly eltérések lehetnek.

Mint kifejtette,
A MODERNIZÁCIÓ NEM MINDEN ESETBEN AZT JELENTI, HOGY ÚJ GÉPET KELL VÁSÁROLNI, HANEM MEG KELL VIZSGÁLNI, HOGY A RÉGIT ALKALMASSÁ LEHET – E TENNI AZ ÚJABB FELADATRA.

A szakember a nála lévő 300 ügyfél, 32 ezer hektár terület tapasztalatait összegezve leszögezte: 2020-tól az Agrárközösség olyan döntést támogató szoftvert működtet majd, amelyhez ugyan a jelenleginél több adatra lesz szükség, de a modernizáció, digitalizáció adta lehetőséget érdemes lesz kihasználni, ugyanis jövőre olyan új irányok várhatóak az agráriumban, amelyhez új, jól megalapozott döntéseket kell hozniuk az gazdálkodóknak.

Forrás: kalohirek.hu