Megjelenéseink

AGRÁRKÖZÖSSÉG – NAIK ROADSHOW Kalocsa 2020.02.10.

2020. március 10., kedd

Most még csak lehetőség a gazdaságok modernizációja, de hamarosan kötelező lesz!

Összesen 202 gazdálkodó volt kíváncsi a „Gazdaságmodernizáció lépésről lépésre az alapoktól” alcímet viselő, az Agrárközösség és a NAIK közös szervezésében 2020. február 10-én, Kalocsán megrendezésre került konferenciára.

A rendezvényt Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnöke és Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója nyitotta meg.

Font Sándor beszédében elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság stabil, a tavalyi évben is csúcsértékeket hozott, a legdinamikusabban fejlődő ágazat hazánkban, a GDP-hez komoly értéket hozzáadó tényezővé vált.

Font Sándor

2011-12 óta az általánosnál magasabb az EU-ban a magyar mezőgazdaság szintje. Kiemelte, hogy exportképesek vagyunk, főleg a tömegtermékek szempontjából, ilyenek a búza-, a kukorica – takarmányfélék. Jó lenne, ha mindezek exportja feldolgozva is megtörténne, állati takarmányként, illetve malomipari termékként. – mondta Font Sándor.

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy olyan globális változások elején vagyunk, amikhez tudatosan alkalmazkodnunk kell. Még soha nem volt akkora szükség a friss, új tudásra, soha nem volt akkora jelentősége az új ismereteknek, a versenyképességnek a fenntarthatóság növelésében, mint napjainkban. Ha csak a klímaváltozást nézzük, akkor azt tapasztaljuk, hogy azok az ismeretek, amelyek korábban alap szakmai tudásnak minősültek, azok egyszerűen elavulnak, értéktelenné válnak, és ha erre nem reagálunk folyamatosan innovációkkal, akkor könnyen lemaradunk.. Akár Nyugat-Európában, akár Magyarországon dolgozik egy gazdálkodó, arra kell készülnie, hogy támogatás nélküli környezetben is próbáljon életképes lenni.

Ez egy olyan feladat és olyan kihívás, amely sokkal könnyebb a nyugat-európai társaknak, mondta Dr. Gyuricza Csaba. A főigazgató szerint a nyugat-európai gazdatársak sokkal rosszabb termőterületen érnek el nagyobb hozamokat, ami azt jelenti, hogy mi úgy termelünk, hogy egységnyi területről a nyugat-európai társak által megtermelt javaknak csak több mint a felét tudjuk betakarítani. A főigazgató szerint ennek egyik oka, hogy hazánkban még mindig idegenkedünk az integrációtól, az összefogástól. A nyugat-európai kis és közepes gazdaságoknál teljesen természetes, hogy együttműködnek, gazdaközösségeket alkotnak, közösen művelik a területet és közösen értékesítenek, közösen vásárolnak, használnak gépeket. Mi ettől idegenkedünk, ami sajnos alapvetően versenyhátrányt jelent számunkra.

Dr. Gyuricza Csaba

Tapasztaljuk, hogy a méretgazdaság alsó határa is növekszik, ami globális folyamat. Egyre nagyobb területre van szükség ahhoz, hogy gazdaságosan, versenyképesen lehessen termelni. Marad tehát megoldásként az integráció, az összefogás erősítése, amiben mi még gyengén állunk, de készül az integrációs törvény. Ez azonban nem jelent majd csodát, csak a keretfeltételeket adja meg. Amiben még fejlődnünk kell, az a szaktanácsadás és a szaktudás folyamatos, rutinszerű, professzionális átadása a gazdálkodók részére, mert senki nem lehet egyszerre minden tudás birtokában, nagyon fontos feladat lesz a jövőben, hogy könnyíteni kell a változások követését a termelők felé, zárta előadását a főigazgató.

Az Agrárközösség szakértői egybehangzóan a változások felé nyitásra, biztatták a gazdálkodókat. Azt az időt, energiát, amit a változás miatti morfondírozásra, mérgelődésre fordítanak, fordítsák egészséges kíváncsiságra és tájékozódjanak, vegyék igénybe a segítséget, kérjenek fel szakértőket, hogy fejleszthessék gazdaságukat.

A rendezvényen jelentették be az Agrárközösség –AgroVIR együttműködést, amely által a kis- és közepes gazdaságok számára is elérhető a legmodernebb farmmenedzsment szoftver.  Célunk az AgroVIR közösség jó gyakorlatain, tapasztalatain alapuló döntéstámogató megoldásokkal segíteni a gazdálkodókat, mely által fenntartható módon, folyamatos szakmai alapokon nyugvó döntésekkel tudják fejleszteni gazdaságukat, növelni jövedelmezőségüket. Segíteni az ehhez szükséges komplex szemléletváltásban, adat alapú döntéshozatalban, hogy a digitalizáció nyújtotta előnyöket tényleges jövedelem növekményként lehessen realizálni.

Okner Péter cégvezető – AgroVIR

Az Agrárközösség AgroVIR együttműködése lehetővé teszi, hogy gazdaság mérettől függetlenül, speciális szakértelem és beruházás igény nélkül lehessen alkalmazni a 21. század eszközeit, növelni a jövedelmezőséget.

A gazdaságok fejlesztésére most soha nem látott kedvezményes finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre. Simon Attila, az MKB Agrárpartner Program szakmai vezetője ismertette az MKB Bank nyújtotta finanszírozási lehetőségeket, kiemelve a tavalyi évben bevezetett termőföld fedezete mellett igénybe vehető MKB Hektár Plusz termékcsaládot.

Simon Attila, MKB

Továbbá elmondta, hogy az MKB Bank 2020 tavaszán vezeti be az MKB Agrár Kamattámogatott Hitelterméket, amely új beruházásokhoz, évi fix 0,5%-os kamat mellett lesz igényelhető.

Az MKB Agrárpartner a mezőgazdaságot ismerő és értő pénzügyi partnerként támogatja az agrárvállalkozások létrejöttét és működését. Az MKB Bank lehetőséget nyit a bővülésre!