Megjelenéseink

2020 után is nehéz lesz, a változások folyamatban vannak

2020. február 19., szerda

Gazdálkodni és gazdálkodni is nehezebb lesz a jövőben” – hangzott el az Agrárközösség roadshowjának gyöngyösi állomásán február 7-én.

Több az adminisztrációs teher, változnak az adózási szabályok és most már biztos, hogy a KAP is változni fog a jövőben. Ezekre a változásokra hívták fel a figyelmet az Agrárközösség előadói és kerekasztal beszélgetéseinek résztvevői a gyöngyösi összejövetelen.

Felhívták továbbá a résztvevő gazdák figyelmét arra, hogy a technika vívmányainak okszerű alkalmazása őket segíti, ebben a tanácsadó cég élen jár, hiszen tavaly óta az Agrovir rendszerrel „házasságot kötve” a legkorszerűbb gazdálkodási adminisztrációt alkalmazzák a velük szerződő gazdálkodók számára. A rendszert alkalmazva nemcsak a korszerűséget, hanem az észszerűséget is maximalizálni tudják, hiszen a jövedelmezőség számításában is segíteni készek a termelőket. Az adatelemzések fontossága nem vitatható, a korszerű gazdálkodás elengedhetetlen eleme kell, hogy legyen.

Kiemelték, hogy a hozzáértő könyvelés és a jogi szaktanácsadás igénybevétele is egyre fontosabb, hiszen nem érthet mindenhez a gazdálkodó és jobb a különböző tématerületeket szakemberre bízni. A termelőknek egyre több mindenre kellene figyelnie, de ez gyakorlatilag képtelenség lemaradás nélkül; viszont a szakértők bevonása kiküszöböli az elkövethető – sokszor a gazdálkodó által észre sem vett – hibázási lehetőségeket. Jó tanácsként elhangzott még, hogy a preventív szemléletet vegyék át, ez lesz a modern gazdálkodás alapja a jövőben is.

A változás fő középpontjában fel kell készülni az erős környezetvédelmi jogi szabályozások előtérbe kerülésére is. Ezekkel együtt tudni kell a megszokott színvonalon termelni, ennek első lépcsőfoka lehet a precíziós gazdálkodás irányába történő lépés minden haladó gazdának.

Az Agrárközösség szerint most komoly pénzügyi pluszt kapnak a termelők, hiszen ilyen kedvező hitellehetőségek mellett nem nehéz fejlődni. A pályázatok igénybevételére is tökéletes lehetőségek voltak az elmúlt időszakban, a saját likviditásuk kockázata nélkül tudtak például gépberuházásokra sikeres pályázatokat beadni, emellé nagyon kedvező kamatozású MKB hitelek felvételében is több gazdálkodót segítettek. Továbbra is fennáll a lehetőség, hogy az MKB Hektár Plusz Termékcsalád révén termőföldvásárlásra, beruházásra, szabad felhasználásra, vagy akár hitelkiváltásra fordítsák az igényelt forrást.

Az Agrárközösség további célja, hogy kapcsolatépítéssel támogassák a tudásmegosztást, az információáramlást, hogy az élelmiszeripar a lehető legnagyobbat profitálja az elkövetkezendő évek változásaiból. Ezért szervezik meg március 4-én Kecskeméten az I. Élelmiszergazdasági Üzleti Fórumot, melyre várnak minden innovatív mezőgazdasági termelő és élelmiszerfeldolgozó céget.

Forrás: agroforum.hu