Mezőgazdasági hírek

Megháromszorozza a kormány az eddigi mezőgazdasági források nagyságát

2022. február 23., szerda

A kormány a jövőben megháromszorozza az eddigi mezőgazdasági források nagyságát, így 4265 milliárd forint lesz az az összeg, amellyel a jövőben a vidékfejlesztést támogatni szeretné – mondta hétfőn Alsónémediben az agrárminiszter.

Nagy István a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz) közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy országjárásra indult az Agrárminisztérium; településről településre, megyéről megyére, hogy bemutassa, mit sikerült elvégezni eddig és milyen tervei vannak a kormánynak a következő ciklusra. Hozzátette, hogy a járvány alatt stratégiai ágazattá vált a mezőgazdaság, mert itt “nem lehetett elmenni home office-ba”. Az állatokat etetni kellett, a földet pedig megművelni, bárhogyan is alakult a járványhelyzet – fűzte hozzá a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai döntést hozott a mezőgazdasági támogatások háromszorosára emeléséről, ami – a pályázatok 50 százalékos intenzitása mellett – csaknem 9 ezermilliárd forintnyi fejlesztést jelentenek 2027-ig. Ekkora beruházás eddig példátlan, sorsfordító versenyképességi javulást fog eredményezni a magyar mezőgazdaságban – fűzte hozzá Nagy István.

Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a szövetséget, amely kialakult a magyar kormányzat és a gazdatársadalom között, továbbra is szeretnék erősíteni. Hozzátette, hogy bármilyen probléma merült is fel, a gazdák tudhatták, hogy csak a magyar kormányra számíthatnak.

Nagy István azt mondta, hogy meg kell védeni Magyarország piacait, ezért nagyon szigorú határmenti ellenőrzéseket hajt végre a kormány az importtermékeknél, hogy ne lehessen dömping, vagy ne kerülhessenek injektált termékek az országba, amelyek az árakat letörve tönkreteszik az ágazatot. Hozzátette, a kormány arra törekszik, hogy minden gazda versenyképes legyen és egyforma eséllyel vihesse piacra termékeit.

Forrás: agroforum.hu