Mezőgazdasági hírek

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 25., péntek

Szinte megbénult a vágósertések és malacok piaca Németországban. A sertések és a malacok értékesítése stagnál, mióta elérte az afrikai sertéspestis az országot. Az első fertőzött vadállat tetemére az ország keleti részén fekvő Brandenburg tartományban bukkantak rá, itt különösen nagyok az aggodalmak.

A Friedrich Loeffler Intézet tegnap újabb 9 afrikai sertéspestises esetet igazolt vaddisznókban Brandenburgban. Összesen 29 megerősített esetet tartanak számon. A hatóságok adatai szerint a környék 50 gazdaságában körülbelül 15 000 házisertés van. A legnagyobb gazdaságban mintegy 5000 sertést tartanak. Ezeknek a gazdaságoknak jelenleg tilos a sertéseik szállítása.

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra. A vágóhídi sertéspiacon az ajánlatok nem mindig találják meg azonnal és teljes mértékben a vevőiket – hívta fel a figyelmet egy szakmai szervezet. Az árak továbbra is alacsony szinten maradnak.

Az ASP miatt az elmúlt napokban a húspiacon is történt mozgás. A hús ára jelentősen csökkent, amelynek egyértelműen a kínai export hiánya az oka. Kínában lényegesen többet fizettek a sertéshúsért az elmúlt hónapokban, mint Európában, ezért nagy részét oda szállították a termékeknek. Mivel ez az értékesítési csatorna már nem áll rendelkezésre, jelentős korrekciókat kellett végrehajtani.A sertés ára változatlan maradt az előző heti adatokhoz képest. Az értékesítés céljából nyilvántartásba vett sertések számát 274 20 volt, ami jó 5 százalékkal nagyobb, mint az előző héten, amikor 250 650 sertést regisztráltak erre a célra.

Az átlagos vágási súly 97,8 kg volt. Ez 0,6 kg-os vágási súly növekedés az előző héthez képest.

A malacok mindeközben továbbra is rendkívül olcsók. A korábbi jelentős árcsökkentések után az árak a német malacpiacon változatlanok maradtak az elmúlt héten.

A lengyel határ mentén fekvő tartományok – Brandenburg mellett Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Szászország – hatóságai hónapok óta fokozott készültségben vannak, mert 2019 novembere óta több mint ötven ASP-fertőzött vaddisznótetemet találtak Lengyelország nyugati részén. Így például számos régióban telepítettek különleges – elektromos áramot vezető és a farkas, a medve és az ember szervezetét jellemző szagmintákból összeállított keveréket kibocsátó – mobil kerítést, hogy gátolják a vaddisznócsordák átvándorlását Lengyelországból.

Az ASP kizárólag a vaddisznókat és a házi sertéseket betegíti meg, más állatokra és az emberre veszélytelen.

Forrás: agroforum.hu