Mezőgazdasági hírek

Márciusi adózási tanácsok

2024. március 14., csütörtök

A tavasz első hónapjában is fontos adózással kapcsolatos információkról tájékoztatjuk a gazdákat. Mire kell figyelni a vállalkozóknak az SZJA és a HIPA adózásakor?

Árbevétel számítása HIPA adóalap meghatározásakor

Fontos, hogy a HIPA számításakor helyesen kerüljön meghatározásra a nettó árbevétel. Az egyéni vállalkozónál és az őstermelőnél is csak a termékértékesítés és a nyújtott szolgáltatás árbevétele számít bele a nettó árbevételbe, tehát a kapott támogatások – még ha a bevétel részét képzik (egyéni vállalkozónál) – akkor sem számítanak bele a nettó árbevétel összegébe.

A KATA adózást választó egyéni vállalkozónál pedig a kisadózóként bevételként vallott teljes összeg nettó árbevételnek számít.

A kettős könyvelést alkalmazó vállalkozásoknál viszont a nettó árbevétel a számviteli tv-ben meghatározottak szerint kerül meghatározásra (Számv. tv. 72-75. §). Fontos kiemelni, hogy a belföldi és az export árbevétel is beleszámít az adóalapba. Ugyanakkor vannak bizonyos tételek – pl. jövedéki adó összege, regisztrációs adó, jogdíjként kapott összeg, felszolgálási díj stb. – ami nem számít bele a nettó árbevétel összegébe.

Fontos ezen tételek pontos meghatározása éppen a helyes adófizetés miatt.

SZJA bevallások pontos beadása

Több esetben lehet olyan őstermelővel, ŐCSG-vel találkozni, akiknél a 2021-es változás nem lett jól végig vezényelve. A 2020-ban megjelent CXXIII. tv. értelmében a 2020. dec. 31-én érvényes adatok „átfordítással” kerültek be az új nyilvántartásba. A 2021. előtt családi gazdaságként működő őstermelőknél sokan egyéni vállalkozóként látták el a családi gazdaság vezetését, de a mezőgazdasági tevékenységükre őstermelői elszámolást alkalmazhattak.

Az Ő esetükben a 2021-től érvényes jogszabály azt írta elő, hogy az egyéni vállalkozást nem lehet tovább folytatni, hanem 2021. dec. 31-ig meg kell szüntetni és akkor őstermelőként, illetve az ŐCSG képviselőjeként őstermelőként mennek tovább és már 2021-re is ezt az elszámolást alkalmazhatják. Aki viszont nem nyilatkozott – mert elfelejtett és erre nem figyelt oda – az még most is egyéni vállalkozóként szerepel a NAV nyilvántartásában. Ez adózás szempontjából nem a legkedvezőbb forma a mezőgazdasági tevékenységeknél.

Mindenképpen javaslom, hogy most az SZJA bevallások beadása előtt ezt ellenőrizzék le a könyvelő segítségével, mert a téves átfordulás, a hibás NAV nyilvántartás súlyos adótöbbleteket is eredményezhet.

Törökné Rácz Erzsébet

Adószakértő