Mezőgazdasági hírek

Magyar jelölt is versenyez az európai női farmerek innovációs díjáért

2021. február 22., hétfő

Idén is van magyar a COPA-COGECA által meghirdetett Innovációs Díj a Női Mezőgazdasági Termelőknek (Innovation award for Women farmers) pályázat öt legjobb jelöltje közt.  

A COPA-COGECA, az európai mezőgazdasági termelőket és szövetkezeteiket tömörítő legnagyobb brüsszeli érdekképviselete, 2020-ban hatodik alkalommal hirdette meg pályázatát, melynek célja, hogy szélesebb körben megismertesse a női gazdálkodók által az Európai Unióban alkalmazott innovatív megközelítéseket a mezőgazdaság és az erdészet területén és hogy globálisan ösztönözze a nőket, hogy merjenek gazdálkodni – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Idén az elsődleges fókusz a nők aktív szerepének bemutatása volt az új üzleti modellek kialakításában és az éghajlatváltozás legnagyobb kihívásainak kezelésében a mezőgazdaság és erdészet területén. A beérkezett 40 pályázatból nehéz volt választani. A díj lehetőséget adott arra, hogy a vállalkozó szellemű hölgyek bemutathassák a vidéki térségek jövőjében betöltött kulcsfontosságú szerepüket és víziójukat egy fenntarthatóbb és vonzóbb vidékről. A beérkezett pályaművek rávilágítottak arra, hogy a nők a mezőgazdaságban nemcsak gazdaságilag életképes vállalkozásokat, hanem a környezetre és a társadalomra is erős befolyással bíró projekteket tudnak létrehozni.

Az idei 5 kiválasztott pályázó:

  • Biró Boglárka – Magyarország
  • Marija Cafuk – Horvátország
  • Nazaret Mateos – Spanyolország
  • Immacolata Migliaccio – Olaszország
  • Ines Theunis – Belgium

A koronavírushelyzet miatt módosult a pályázatok beadási határideje és a kiválasztás is. A nyertesek kihirdetésére 2021. március 8-án az Európai parlamentben egy online díjátadó keretében kerül sor.

Forrás: agrarszektor.hu