Mezőgazdasági hírek

Lesz elég árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez

2022. február 23., szerda

Lesz elegendő mennyiségű és minőségű árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

A kalászos vetőmagok szaporítóterületeinél a korábbi évektől eltérően nincs jelentős kiesés, hiányra a közlemény szerint egyik fajtából sem kell készülni.Adataik alapján a tavaszi árpa vetőmag szaporító-területe az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal nőtt.

Körülbelül 6 ezer tonnányi árpa vetőmag kerülhet forgalomba, ami akár 100 százalékos felújítási arányt is jelenthet a várható méretű, vagyis a tavalyit 10 százalékkal meghaladó vetésterület esetén is.

A tavaszi zab várható vetőmagmennyiségét több mint 2600 tonnára becsülik. A szövetség szerint ha a termőterület nagysága nem változik a tavalyihoz képest, akkor ez majdnem 50 százalékos felújítási arányra ad lehetőséget.A szervezet szerint a termelők visszajelzései alapján a vetőmagkészletek fedezik az igényeket, minőségi gondok sem várhatók.

A sörárpa és a takarmányárpa termeltetése nem változik jelentősen, az elmúlt évről áthúzódó készletek mennyisége idén is minimális – tették hozzá.

Kiemelték, hogy a klímaváltozás miatt nőtt az ősszel levetett tavaszi árpa aránya, a fajta- és vetőmag-tulajdonosok ezért már késő ősszel kihirdették a vetőmagárakat. A vetőmagszövetség emiatt 2022-re nem hirdet tájékoztató árat – olvasható a közleményben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu