Mezőgazdasági hírek

Kompenzálja a kormány az eddigi aszály-és fagykárokat

2020. június 5., péntek

A kormány és az agrártárca hatékony segítséget nyújt az aszálykárok és fagykárok következményeinek ellensúlyozásához: mintegy 18-19 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kárenyhítési alapban. Emellett az ősszel emelt összegű támogatásielőleg-fizetést tervez a tárca.

Az idei esztendő első felének időjárása komoly károkat okoz a mezőgazdaságban – írta honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A gazdálkodók eddig 166 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt és 82 ezer hektáron tavaszi fagykárt. A csapadékhiány jelentősen rontja a terméskilátásokat a szántóföldi kultúrákban, emellett a gyümölcsösök jelentős része elfagyott.

 

Az Agrárminisztérium szerint a bekövetkezett károk hatásának enyhítését, a gazdák jövedelmének stabilizálását komplex támogatáspolitikai intézkedések szolgálják, amelyek közül a legfontosabbak a kárenyhítési rendszer, a támogatott növénybiztosítások, a közvetlen támogatások, valamint a kamat- és költségmentes hitelprogramok. A 2020-as kárenyhítési évben bekövetkezett termelői károk enyhítésére mintegy 18-19 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kárenyhítési alapban, amely megfelelő mértékű kompenzálásra ad lehetőséget.

A finanszírozási nehézségek áthidalása érdekében a gazdaságvédelmi akcióterv keretében 2020. április végén elindult Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz hitelprogramhoz kapcsolódóan igénybe vehető az Agrárminisztérium által biztosított 100 százalékos mértékű kamat-, kezességidíj- és költségtámogatás, amelyet az MFB által meghirdetett forgóeszköz hitelprogramok kapcsán is be fog vezetni a közeljövőben a minisztérium.

 

Az Agrárminisztérium a területalapú mezőgazdasági támogatások esetében a 2020. évi kérelmek után megemelt összegű előlegfizetést tervez az ősz folyamán, segítve a termelési folyamatok finanszírozását. A tárca emellett javaslatcsomagot dolgozott ki és ad az Európai Bizottság számára, hogy az aszály miatt a gazdálkodók bizonyos zöldítési feltételek alól is mentesülhessenek.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara