Mezőgazdasági hírek

Kezdődik a spárgaszezon

2023. április 14., péntek

A megnövekedett termelési költségek és a tartós infláció miatt jobban is indulhatna a spárgaszezon, ám a német gazdák a tavalyi nehézségek után bizakodva tekintenek a 2023-as értékesítési évre.

A napsütésnek és az enyhe időjárásnak köszönhetően a fűtetlen fóliákból már leszedték az első sípokat Délnyugat-Németországban, így a piacon már nem csak fűtött területekről származó spárga található. Az elmúlt év tapasztalatai alapján várhatóan mérsékelt árakkal indul az idény, tavaly ugyanis a kezdeti magas árszint drámaian visszavetette a keresletet, ami végül túlkínálathoz, majd május közepén komoly árzuhanáshoz vezetett.

A termelési költségek növekedése ellenére nem nyugtalanok a spárgások, mert bár az infláció továbbra is magas, az emberek bizakodóbbak, ezért arra számítanak, hogy nőhet a fogyasztás.

A sze­zonra a termés alakulása lesz a legnagyobb hatással. A spárga termőterülete tavaly már csaknem 5%-kal, 21 268 hektárra csökkent, és a folyamatnak várhatóan nincs vége. Most különösen fontos, hogy az ágazat a kínálati csúcsokat is megfelelően tudja kezelni. Az első időszakban például a korábbinál nagyobb mennyiségek várhatók a piacon, mert bővült a fóliaalagutas spárgatermesztés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu