Mezőgazdasági hírek

Kevesebb tavaszi árpa várható idén az EU-ban

2019. április 6., szombat

A tavaszi árpa kínálata valószínűleg korlátozottabb lesz, illetve a termőterület jelentősen vissza fog esni.

A közelmúltban a Coceral (az EU Gabonakereskedőinek Szövetsége) közzétette a tavaszi árpaterméssel kapcsolatos első becslését 2019-re. Az EU-ban 5 %-os területcsökkenés és 4 %-os hozamnövekedés várható. Összességében ez az előző évhez viszonyítva kismértékű, 1 %-os csökkenést eredményez – írta a Top Agrar.

29,3 millió tonna helyett így csak 29 millió tonna a várható termesztett mennyiség. A legtöbb tavaszi árpát termesztő EU-ország valószínűleg Spanyolország és az Egyesült Királyság marad. Az előző évben az EU tavaszi árpa termesztésének Spanyolország 28 %-át, Nagy-Britannia pedig 14 %-át tette ki.

Spanyolország esetében a Coceral jelentős terméscsökkenést jósol.

Míg 2018-ban 8,1 millió tonna volt, a következő gazdasági évben csak mintegy 7 millió tonna várható. Ennek oka a 16 %-kal kisebb hozamok feltételezése, az enyhe területnövekedés ezt nem kompenzálhatja.

Németország területeket veszít

Kisebb termésmennyiség várható

  • az Egyesült Királyságban,
  • Dániában és Németországban is,

melyet a kisebb művelési területek eredményeznek. Az elemzők előrejelzése szerint Dánia esetében közel 30 %-os, Németországban pedig 13 %-os területcsökkenés várható. Bár Dániában 41 mázsáról 57 mázsára történő hozamnövekedésre számítanak hektáronként,

ez nem lesz elegendő a termesztett mennyiség csökkenésének megakadályozásához.

Németországban 9 %-os hozamnövekedést jelentettek be, de a földterület egyre erőteljesebben csökkenése erősebb hatású, és ez várhatóan 2,2 tonnáról 2,1 millió tonnára csökkenti a hozamot.

Lengyelországban 6 %-os termésnövekedés várható a területcsökkenése ellenére, és a nagyobb hozamok a mérvadók. Franciaország esetében, amely az előző évben az EU tavaszi árpájának 11 %-át termesztette, jelenleg még nem áll rendelkezésre becslés.

 

Forrás: agrotrend.hu