Mezőgazdasági hírek

Idén csökkenhet a meggy és az alma piaci ára

2019. április 18., csütörtök

Szabályozottabb körülmények között szerződhet a termelő és a feldolgozó már az idei meggyszezonra, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló tervezetet. Az új jogszabállyal a piaci árak hektikusságát csökkentenék a meggy és az alma esetében.

A tavalyi év során alig 15 forint volt a léalma kilónkénti felvásárlási ára, jelentős veszteségeket okozva ezzel a gazdáknak. Két évvel ezelőtt viszont 50 forintért juthattak a felvásárlók a gyümölcs kilójához, ami pedig a feldolgozókat hozta nehéz helyzetbe – írja a hirado.hu.

A gyümölcsárakat már a szezon előtt meg kell határozni.

A tervezet célja, hogy már a szezon előtt meg tudjon állapodni a felvásárló és a gazda,legalább a termés 60 százalékát érintően az árról vagy pedig egy árképletről. A javaslat szerint a meggy esetében május 15-ig, az alma esetében pedig augusztus 1-ig kellene dűlőre jutniuk a feleknek.

A jogszabály jó alapot teremt a szabályozottabb értékesítésre a jelenleginél – mondta el Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke az M1 Summa című műsorában. A szabályozást, valamint a piac egyfajta keretbe szorítását az teszi szükségessé, hogy a feldolgozóipari meggy és alma esetében jelentősen nagyok az árkilengések éves szinten.

A léalma ára például a 15–16 forintos minimum értéktől egészen a 40–50 forintos szintig ír le ármozgásokat. Ez azt jelenti, hogy a 28–29 forintos árcentrumtól számítva plusz–mínusz 60-70 százalék az ár kilengési mértéke – magyarázta.

A szakember szerint az elmúlt évek azt mutatták, hogy a meggy és az alma esetében szélsőségesen változott az ár, sokszor szezonon belül is. Apáti Ferenc ezért úgy látja, hogy minden szereplőnek az érdeke az lehet, hogy az árszámítás módját idejében rögzítsék.

Szerinte a termelők egyik problémája az, hogy a léalma és a meggy ára közvetlenül a szezon elején, a betakarítás kezdetekor derül ki. A másik problémát abban látja, hogy bár az esetek többségében születik szerződés a termelő és a feldolgozó között, a megállapodás a sok részletezett feltétel mellett általában egyetlen tényezőt nem foglal magába, mégpedig az árat.

A kereslet az uniós piacon egyenletes, miután mind a meggybefőttre, mind az almalére évről-évre ugyanakkora az igény – teszi hozzá Apáti Ferenc. Az alelnök szerint az árakat a világpiac diktálja, annak ellenére is, hogy Magyarországon négy nagy magyarországi felvásárló cég osztozik a piacon.

Hazánkban nagyon sok gazdálkodó kizárólag a léalmából él meg, jelentős számúk 100 százalékban csak léalmát állít elő, így emiatt érzékenyek a léalma árára. De összességében egy európai szintű piacon, mint amilyen az alma piaca is, az árak az évek többségében összehúznak, ezért nagyon jelentős eltérések nincsenek a piaci szereplők között – jegyezte meg.

Úgy véli, a felvásárlási árak előzetes fixálását előíró jogszabály hosszú távon a kereskedőnek és a termelőnek egyaránt az előnyére válhat. A szabályozottabb értékesítés kialakításához ugyanakkor mindkét szereplőnek mértékletességet kell tanúsítania.

Forrás: agrotrend.hu