Mezőgazdasági hírek

Győzelem a fonalférgek fölött speciális öntözési technológiával

2020. február 19., szerda

A holland termelők az innovációról híresek világszerte, van azonban egy parányi bosszantó ellenségük, a fonálféreg. Egy gramm talaj több mint ezer ilyen parazitát tartalmazhat, amelyek a becslések szerint évenként 157 milliárd dolláros kárt okoznak világszerte.

A fenntarthatóbb termesztésre való áttérés arra késztette a termelőket, hogy alternatívákat keressenek kémiai megoldások helyett. Az Aqua4D speciális öntözési technológiai eszközre egyre inkább ideális lehetőségként tekintenek, mivel vegyszerek alkalmazása nélkül tartja távol a nematódákat a gyökérzettől, és miután nem raknak ott tojásokat, a fonálféreg-mentesség hosszabb ideig is fönntartható.

A gelderlandi Linflowers Chrysanthemums családi vállalkozás a vegyszerek teljes mellőzésére törekszik, ezért ők beruháztak az újításra, hogy tartósan megoldják a fonálféreg-problémát. Más kedvező hatást is megfigyeltek. Rochus van Tuijl, a Linflowers alapítója elmondta, hogy az eredmények könnyen összehasonlíthatók, mivel egymással szemben lévő két területükön különálló öntözőrendszerrel dolgoznak.

Csaknem egy év után jól látszik, hogy az Aqua4D-vel kezelt állomány sokkal gyorsabban fejlődik, mint a kezeletlen, és minőségjavulás is tapasztalható.

Fonálféreg-távoltartó hatása mellett ez a svájci technológia javítja az ásványi anyagok vízben oldódását is, és hosszabb ideig tartja nedvesen a talajt. A 2Grow BVBA a közelmúltban készült tanulmánya kimutatta, hogy az Aqua4D segítségével a növények könnyebben fölszívják a vizet, kevesebb stressz éri őket és gyorsabban regenerálódnak is. A Linflowers tapasztalatai azt mutatják, hogy a minőségjavulásból eredő előnyök miatt a beruházás egy év alatt megtérült.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu /floraldaily.com