Mezőgazdasági hírek

Fontos változások borászok figyelmébe

2020. január 17., péntek

Január 4-én hatályba lépett egy AM rendelet, amely két, a szőlőtermesztőket, illetve borászatokat érintő jogszabályt is módosít, olvashatjuk a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján. Az egyik a pezsgő-veszteségnormákkal, valamint az elektronikus pincekönyv használatának bejelentésével kapcsolatban tartalmaz változásokat, a másik pedig a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásával kapcsolatban.



Mi lesz a gazdákkal 2020 után? Lesz-e idén AKG? Hol találom meg a legolcsóbb forrást a beruházásomhoz?

JEGYVÁSÁRLÁS ITT!


A karácsony előtt megjelent, és január 4-én hatályba lépett 65/2019. (XII. 20.) AM rendelet módosította a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendeletet.Az egyik leglényegesebb újdonság, hogy – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezésére – bevezette a pezsgőkészítéshez kapcsolódó technológiai veszteséget.

A HNT 2018 őszén kezdeményezte a jogszabály változását a Pénzügyminisztériumnál és az Agrárminisztériumnál. Az eltelt időben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki szakemberei próbatermelések során validálták a HNT javaslatában megfogalmazott veszteségeket, melyek termelési tapasztalatokon alapulnak – olvasható a HNT honlapján. Ott megtekinthető az érintett jogszabály teljes szövege is, itt az ide vonatkozó részt idézzük.

A jogszabály (4) bekezdése szerint tehát „pezsgő, minőségi pezsgő, minőségi illatos pezsgő és habzóbor előállításakor

a) a palackozott és nem palackozott pezsgő esetén az elszámolási időszak nyitókészlete és az elszámolási időszakban bevételezett mennyiség együttes összegének elszámolási időszakonként legfeljebb 1,0%-a;

b) a palackba töltött pezsgő mennyiségének legfeljebb 3%-a;

c) adófelfüggesztéssel történő szállítás esetén a kiszállított nem palackozott pezsgő mennyiségének 0,5%-a, illetve a palackozott pezsgő mennyiségének legfeljebb 0,25%-a;

d) a palackos erjesztésű és érlelésű pezsgő esetén a seprőről történő elválasztás esetén az elválasztást megelőző mennyiség legfeljebb 13%-a;

e) a palackos erjesztésű pezsgő esetén az erjesztő palack ürítése során az ürítést megelőző mennyiség legfeljebb 8%-a számolható el veszteségként”.

A rendelet szabályozza továbbá, hogy a pincészeteknek az elektronikus pincekönyv használatát be kell jelenteni az illetékes hegybírónak, aki tájékoztatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

Átmeneti szabály, hogy akik 2017. július 1. és 2020. január 4. között vették használatba az elektronikus pincekönyvet, azoknak 2020. február 29-ig, utólagosan kell megtenniük a bejelentést a borászati üzem helye szerint illetékes hegybíró részére.Ugyancsak a már említett, karácsony előtt megjelent január 4-én hatályba lépett 65/2019. (XII. 20.) AM rendelet módosítja a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendeletet. Eszerint

az osztályba sorolt fajták jegyzéke kibővült a Castellum (Panonija), az Ister (Bácska), a Messiás, a Paulus, a Sylver, valamint a Vitalis fajtákkal.

A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a Cserszegi fűszeres szinonim elnevezéseként a Carolis blanc is használható legyen – tájékoztatja tagjait a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu